Izvor: RTS, 04.Apr.2023, 13:21

Студенти обележавају свој дан, са каквим проблемима се суочавају

Студенти обележавају свој дан 4. април у знак сећања на демонстрације против јачања фашизма 1936. године, у којима је погинуо студент права Жарко Мариновић. Повећање броја високообразованих људи један је од стратешких циљева Србије, каже министар Ружић и најављује >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << нова улагања у изградњу, реконструкцију и опремање зграда факултета широм земље.
Студенти ишчекују измену Закона о високом образовању, којим би се између осталог, решило питање завршетка школовања оних који су уписали студије пре 2005. године.
 
"Да се нађе дуготрајније решење за такве студије. Ове године СКОНУС (Студентска конференција универзитета Србије) делегира своје чланове у радну групу за измене закона о младима, за измене закона о радним праксама, и недавно смо били на састанку где ћемо бити чланови радне групе за писање Закона о финансирању високог образовања тако да је ова година свакако у неким правним актима и дефинисању услова високог образовања", каже Маргарета Смиљанић, председник Студентске конференције универзитета Србије.
Школарине су важна тема и за студенте и за факултете - и ове и наредне године.
"Треба да се осврнемо свакако и на сам стандард и на сам ниво образовања. И наравно да се студентима који нису у могућности, а желе да студирају и оставрују озбиљне успехе, треба им изаћи у сусрет и помоћи на различите начине финансијски како би они могли да заврше своје студије", рекла је Ана Грчић, студент проректор Универзитета у Београду.
У плану је израда студентских картица. Академци би требало да их добију у октобру. Донеће им бројне повластице. У Студентском парламенту кажу да се њихови предлози уважавају.
"Имали смо сугестију да у студентским мензама треба да се побољша исхрана, у смислу да буде разноврснија, Студентски центар је уважио све те примедбе и мислим да су студенти сада задовољнији", каже Ана Ћурић, председник СПУБ.
Ову недељу посвећују и образовним садржајима и превентивним прегледима.
 "Организујемо трибину везану да стрес, анксиозност и депресију, тачније о менталном здрављу где ће студенти више моћи да се упознају о тој теми и о томе како као стрес утуче на студенте и како студенти могу на адекватан начин уз савете лекара да се изборе са стресом током учења", напоменуо је Младен Шиљковић из Студентског парламента УБ.
Не изостају ни дебате.
"О томе како ће вештачка интелигенција да уђе у наше образовне системе, како ће утицати на образовни процес, али са друге стране и који су то етички проблеми", каже студент продекан Математичког факултета Универзитета у Београду Стефан Малбашић.
У Србији се на универзитетима школује 230.000 академаца, док високе школе струковних студија похађа 50.000 студената.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.