У потрази за зеленом енергијом – струја из сунчеве светлости на снегу

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Mar.2023, 10:42

У потрази за зеленом енергијом – струја из сунчеве светлости на снегу

Европска унија најављује продужење мера штедње енергије за још годину дана. Цео свет је на енергетској прекретници. Не само да се убрзано граде нове ветро и соларне електране, већ је све више и нових технолошких изума како би се надоместио мањак електричне енергије. Фото: Pixabay/Ulrike >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Leone
У Швајцарској су се поиграли сунчевом сенком – однедавно струју производе и из „рефлексије сунчеве светлости на снегу“, а за то су идеални планински венци осунчани и зими.

То је потвдио и пројекат – 5.000 соларних панела постављених на зид најдуже швајцарске бране на 2.400 метара надморске висине, који целе године задовољавају комплетну потрошњу струје насеља у подножју. До краја деценије планирају да инсталирају више од четири хиљаде таквих соларних електрана.
„Ова инсталација је важна јер зими производи много струје. Наша локација је често изнад нивоа облака, што је посебно погодно за соларну енергију. Имамо одсјај сунчеве светлости на снегу, а панели нам одлично функционишу и на ниским температурама, тако да су ово иделни услови“, каже Жанет Штранц из „Акспо групе.”
Шпанска влада прошле године дала је зелено светло за 182 велике ветро и соларне електране. За то треба обезбедити и велике површине земљишта па је покренут пилот-пројекат да се панели поставе у винограде. Очекује се двострука корист и нови киловати струје и неопходана хладовина за винову лозу.
„Ако се овај спој панела и винове лозе покаже успешним, могао би се поновити на стотинама хиљада хектара широм Шпаније“, каже Мигел Техерина, виноград Рио Тахо.
Соларни панели у Бечу на терасама, балконима и лођама

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У потрази за зеленом енергијом – струја из сунчеве светлости на снегу се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.