Izvor: RTS, 10.Jul.2024, 12:24

Упозорење на изражен топлотни талас, упаљен црвени метео-аларм у већем делу земље

Републички хидрометеоролошки завод издао је јутрос упозорење на изражен топлотни талас у целој земљи који ће трајати неколико дана. На снази је црвени метео-аларм, осим у западној и југозападној Србији.
Јак и дуготрајан топлотни талас трајаће >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << до краја седмице, 14. јула, условиће максималне температуре од 35 до 40 степени у Србији, а на подручју Београда од 37 до 40 степени, навео је РХМЗ.

Метеоролози прогнозирају да ће бити претежно сунчано време, уз слаб и умерен ветар, југоисточни и источни.
Највиша температура износиће 38 степени у Новом Саду, Крагујевцу и Неготину. Степен мање биће у Нишу и Лозници.
Лакше ће бити онима који су на планинама. На Златибору ће у хладу бити до 31 степен, а на Копаонику до 23 степена.
Тропске ноћи Због веома високих температура, у највећем делу земље на снази је црвени метео-аларм што значи да су временске појаве таквог интензитета да могу бити веома опасне по безбедност људи и животиња.
Топлотни талас пратиће и изражен дефицит падавина и са великом вероватноћом ће се наставити и почетком наредне недеље, наводи РХМЗ.
У већини урбаних средина очекују се тропске ноћи.
Зрачење и препоруке Прогнозирана је и врло висока вредност УВ индекса, што значи да се треба клонити сунца у најтоплијем делу дана, а ако излазите, обуците лагану одећу од природних материјала, понесите шешир и намажите крему са заштитним фактором.
Тропски талас наставља се и у наредним данима, а максимална температура ће износити и 40 степени. У урбаним срединама очекују се тропске ноћи.

Препорука је да се најмање два сата дневно борави у климатизованим просторијама. Ако немате клима уређај код куће, правилним коришћењем вентилатора можете расхладити свој дом.
Лекари препоручују да се уноси више течности, као и да се конзумира више лаганијих оброка.
Ако вежбате, за то определите ране преподневне часове, или вечерње сате.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.