Нови Сад освојио срца страних туриста – Србија на врху Светске туристичке организације по расту прихода (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Apr.2024, 15:10

Нови Сад освојио срца страних туриста – Србија на врху Светске туристичке организације по расту прихода (ФОТО)

Србија је, према листи коју је објавила Светска туристичка организација, заузела прво место по расту прихода од страних туриста за период од 2019. до 2023. године. Фото: elements.envato.com Чињеница да је Нови Сад једно од омиљених дестинација говори податак да је други град по ноћењима страних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << туриста те несумњиво наводи на закључак да је овом успеху Србије у великој мери допринео и промет од туризма остварен у нашем граду.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Novi Sad Tourism organisation (@novisad.travel)


Подаци Републичког завода за статистику показују да је у периоду од јануара до новембра 2023. године Српску Атину посетило 216.000 туриста, а само у децембру је у нашем граду боравило 19.003 туриста.
-У децембру 2023. године на територији Града Новог Сада укупно је боравило 19.003 туриста што представља пораст у односу на децембар претходне године за 2,7 посто. Према подацима Републичког завода за статистику Србије на територији Града Новог Сада у периоду јануар – децембар 2023. године укупно је боравило 234.708 туриста из 180 земаља што представља раст у односу на исти период претходне године за 7,2 посто – за наш портал рекли су из ТОНС-а.
Фото: elements.envato.com Типови туриста у Новом Саду Како су за НС Уживо раније рекли из ТОНС-са просечан туриста у Новом Саду има између 31 и 50 година, високо је образован и има просечна примања. Ако је то инострани туриста, највероватније долази из Бијељине, Истанбула, Москве, Загреба, Љубљане или Пекинга, а уколико се ради о домаћем туристи, онда је, у више од 30 одсто случајева, дошао из престонице.
За посету Новом Саду главни мотиви су културно-историјско наслеђе, природне атракције и добар однос цене и квалитета. У највећем броју случајева посетиоци одседају у приватном смештају или код рођака и пријатеља, а остају најчешће два дана, односно током викенда. Странци се о граду најчешће информишу на интернету и то путем Инстаграма, као и званичне веб странице ТОНС-а.
Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Изградња пристаништа – Баноштар се спаја са Европом Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, на потписивању Уговора о изградњи међународног путничког пристаништа у Баноштору нагласио је да је током 2023. године 183.043 туриста дошло у Србију крузерима, што је за 35 посто више него 2022. године.
-Оно што треба да се зна јесте да имамо 10 пристана- седам на Дунаву и три на Сави. Чека нас да отворимо пристан у Великом Градишту, Сремским Карловцима и Апатину. Шанса Србије јесу реке и време је да се више посветимо овој врсти туризма. Потрудићемо се да привучемо више страних туриста и развијемо код нашег становништва ову врсту туризма. Када кренемо у један овакав пројекат то значи да треба изградити путеве, локалну инфраструктуру, да туристи могу максимално време да проведу овде. Са изградњом пристана, чија је вредност је 3,4 милиона евра, посао је и да се заврше путеви и да се уради локална инфраструктура. Реке су нам неискоришћене, обале неуређене, тиме ће морати да се позабаве они који су за то надлежни- истакао је Весић.
Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Туристичка организација Града Новог Сада на највећем сајму у Берлину Почетком марта Туристичка организација Града Новог Сада била је једана од 10.000 излагача на Сајму туризма “ИТБ” у Берлину.
Подсећамо да су за наш портал из ове организације рекли да су посетиоци највише интересовања показали за агенцијске програме, бициклизам, хајкинг, културне руте, гастрономију и етнологију.
-Према званичној статистици, 2023. године у нашем граду боравило је око 8.500 немачких туриста који су остварили готово 15.800 ноћења, док је инфо центре Туристичке организације Града Новог Сада посетило око 700 Немаца – подсетили су из ТОНС-а.
Rekonstrukcija centra Sremske Kamenice u punom jeku: Pogledajte kako teku radovi (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови Сад освојио срца страних туриста – Србија на врху Светске туристичке организације по расту прихода (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.