Izvor: RTS, 15.Mar.2024, 15:36

Велики одзив бирача на председничким изборима у Русији – у трци четири кандидата, инциденти на бирачким местима

У Русији се од данас до недеље одржавају председнички избори. До 15:32 по московском времену излазност је 20,32 одсто. У трци за Кремљ су четири кандидата, међу којима и председник Владимир Путин. Због 11 различитих временских зона гласање траје три дана. На појединим >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << бирачким местима забележени су инциденти.
Фаворит међу четири кандидата је актуелни председник Владимир Путин. За шефа државе су се, осим Путина, кандидовали и Владислав Даванков, Леонид Слуцки и Николај Харитонов.
Према анкети коју је објавио Руски центар за истраживање јавног мњења, чак 82 одсто испитаника се изјаснило да ће гласати за Путина.
Уколико победи, Путину би то био пети мандат на месту председника Русије.
Руски медији наводе да се Путин нада убедљивој победи, уз излазност од 70 одсто уписаних бирача.
Путин је у видео поруци уочи избора позвао грађане Русије да изађу на изборе. Он је рекао да се Русија суочава са озбиљним изазовима на свим пољима и да мора да се уједини.
Очекује се да ће пребројавање гласова почети касно у недељу по затварању свих бирачких места.
Инциденти на бирачким местима – Молотовљеви коктели, сипање боје у гласачку кутију Молотовљев коктел је бачен на бирачко место у Санкт Петербургу, првог дана гласања на председничким изборима у Русији, пренео је Ројтерс писање локалног информативног сајта Фонтанка.
Становница града Kогалим у округу Југра покушала је да запали гласачку кутију, такође на једном од бирачких места, али гласачки листићи и опрема нису оштећени, саопштила је локална изборна комисија.
"У граду Kогалим, на бирачком месту број 484, учињен је неуспешан покушај запаљења стационарне гласачке кутије Молотовљевим коктелом", наводи се у извештају, пренела је РИА Новости. Жена која је покушала да изазове пожар је ухапшена.
Претходно је Ројтерс објавио да је млађа жена сипала зелену боју у гласачку кутију у Москви и да је ухапшена.
Према руском закону, за ометање гласачког процеса запрећена је казна до пет година затвора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.