Izvor: RTS, 13.Mar.2024, 09:32

Сушење воћа унапређено уз домаћу технологију

Иако је сезона сушења шљиве одавно завршена у околини Осечине, једном од центара за ову производњу, ових дана у рад је пуштена најмодернија сушара, једина таква у Србији, која је дело домаће памети. Овај иновативни пројекат подстакао је и финансирао један од већих >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << прерађивача шљиве у овом крају.
У Селу Лопатњу код Осечине ових дана се суши замрзнута шљива. По први пут у сушари која је изум наших искусних стручњака у овој индустрији из Чачка. Они су осмислили техничко решење које ће унапредити и олакшати технологију сушења, на иницијативу предузимљивог прерађивача воћа из Подгорине.

"Направили смо сушару која је са тракама са потпуном аутоматизацијом где смо добили коначан резултат одличан квалитет суве шљиве, затим смањење људског рада три до четири пута у односу на раније сушаре," рекао је Миливоје Трифуновић "Process ing" из Чачка.
Драгољуб Митровић из "Подгорина воћа" из Осечине рекао је да је дуго требало да се дође до резултата.
"Пошто нисмо имали где да видимо јер ово је прва сушара на овај начин која суши шљиву могу рећи тачно у свету. Све похвале за конструкторе, за извођача радова за нас као инвеститора да смо постигли оно што смо хтели," навео је Трифуновић.
Предности сушења овом новом технологијом, стварају могућности за проширење производње и асортимана сушеног воћа
"Ако би сушили комадиће јабуке на пример,то би било много брже и можемо све то да подесимо у врло широком распону и температура и реалитивне влаге и брина трака," каже Трифуновић.
Драгољуб Митровић навео је да су довољна два радника у смени која са добром аутоматиком тврдим могу да опслуже још три сушаре.
"И нама је у плану да радимо нови објекат и да инсталирамо још пар оваквих сушара," навео је Митровић
Са новим сушарама у овом предузећу планирају повећање капацитета до 1000 тона годишње. Подгорина, као лидер у овој производњи, сада се истиче и у иновацијама у сушењу воћа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.