Izvor: RTS, 10.Mar.2024, 06:54

Рамазан – почиње месец мира, праштања и поста за исламске вернике

Са заласком сунца и вечерњом молитвом почиње Рамазан, свети месец за вернике муслиманске вероисповести, у којем је, између осталог, почело објављивање Курана.
Рамазан је свети месец поста, молитве, милости и праштања, девети месец муслиманске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << лунарне године.

Краћа је за 11 до 12 дана од сунчеве године, па се и тако Рамазан помера сваке године. Ко пости 36 година редовно, постио је рамазан у свако годишње доба и у свим месецима и данима.
Током Рамазана, односно у персијској верзији Рамадана, уз молитве, од зоре до заласка Сунца верници се потпуно уздржавају од јела, пића и телесних задовољстава.
Циљ је из Рамазана изаћи бољи, здравији, са опроштеним гресима. 
У појединим деловима света, припремају се Рамадански пакети, са основним намирницама, и деле као помоћ онима који не могу да обезбеде ифтар, вечерњи оброк, који свој пуни смисао има само ако се подели са другима.
Питаљке и ноћ судбине Добротворство је веома важан део ислама и још је значајније током Рамазана када се муслимани подсећају на великодушност и повећавају своје добротворне активности.
Посебно се поштује онај ко нахрани гладног.
Део рамазанске традиције су питаљке или рамазанке, посебне лепиње које пекари праве само током овог месеца.
Верује се да је 27. ноћ Рамазана најзначајнија у години, јер је баш током те ноћи почела објава Свете књиге Курана.
То је ноћ одређења, ноћ судбине, па је зато кажу њена вредност "већа од хиљаду месеци у којима нема такве ноћи". Пост се завршава Рамазанским бајрамом, ове године 10. априла.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.