Ванг: Кина очекује „зелено светло“ за ЕУ, САД тек треба да испуне обећања

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Mar.2024, 10:11

Ванг: Кина очекује „зелено светло“ за ЕУ, САД тек треба да испуне обећања

Прошле године је обележена 20. годишњица успостављања свеобухватног стратешког партнерства између Кине и ЕУ, а размена и дијалози између две стране на свим нивоима поново су покренути у потпуности, рекао је данас шеф кинеске дипломатије Ванг Ји. Фото: Танјуг/AP Photo/Ahn Young-joon. Pool, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << File Ванг је на конференцији за новинаре на маргинама заседања Свекинеског народног конгреса 14. сазива, националног законодавног тела Кине, истакао да постоји много успешних примера у погледу сарадње Пекинга и ЕУ у изградњи „Појаса и пута“, као што су брза пруга Београд-Будимпешта, лука Пиреј у Грчкој, Пељешки мост у Хрватској, преноси Кинески међународни радио (ЦРИ).
Он је додао да између Кине и Европе не постоји суштински сукоб интереса, нити било каква геостратешка контрадикција и да заједнички интереси обе стране далеко надмашују њихове разлике и изразио наду да ће односи Кине и ЕУ имати „зелено светло и несметан ток“. Ванг је говорио и о односима Пекинга и Вашингтона и рекао да САД настављају да имају погрешну перцепцију Кине и тек треба да испуне своја обећања, упркос одређеном напретку од састанка председника Џозефа Бајдена и Си Ђинпинга прошлог новембра, преноси Ројтерс.
Он је поручио да се односи између две земље могу развијати само ако обе стране поштују и признају своје разлике. „Морамо да истакнемо да Сједињене Државе настављају да имају погрешну перцепцију Кине и да нису испуниле обећања која су дала“, рекао је Ванг.
Putin: SAD pustile duha iz boce, tradicionalne vrednosti temelj postojanja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ванг: Кина очекује „зелено светло“ за ЕУ, САД тек треба да испуне обећања се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.