Izvor: RTS, 06.Mar.2024, 16:39

Како функционише кућна нега у Ваљеву и околини

Последњих година расте број пацијената са тешким, прогресивним обољењима, којима је неопходна палијативна нега. Због тога све већи значај има Служба кућног лечења. Дом здравља у Ваљеву са само три медицинска тима годишње збрине око две и по хиљаде пацијената. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Са широким осмехом Мира Ракић Стојисављевић из Ситарица, планинског села надомак Ваљева, дочекује тим Службе кућног лечења и неге. Читаву годину била је непокретна, пре него што је постала њен корисник.

„Пре годину и по дана ја сам се подигла полако, полако, ево сад сам на штакама. Долази ми редовно, нема везе да ли је снег, киша, да ли је врућина или то. Она је дивно створење и кад се појави она пола здравља мени доноси", наводи Мира Ракић Стојисављевић из Ситарица код Ваљева.
Прегледе у кући имају пацијенти који болују од карцинома, хроничних незаразних болести у терминалној фази, срчани, плућни, неуролошки и пацијенти са обољењима коштано-зглобног система. Породицама оболелих служба ваљевског Дома здравља је ослонац и подршка.
„Моја породица је корисник више од десет година. Прво са мамом, која је имала Паркинсона, сад тата има мултипли мијелом. То су јако тешке болести, јако захтевне, захтевају ангажовање породице, родбине и наравно Кућне неге која је увек ту са нама ", каже Јасмина Ковачевић из Ваљева.
Стижу медицински тимови, где год је потребно, и до најзабачених планинских села.
„У последње време клиничке слике пацијената постају комплексније, тако да се све више времена проводи у кућним посетама и да има јако велики број села која су удаљена, тако да се доста времена проводи у путу. Битно је да имате вољу, жељу и потребну опрему за рад и онда немате проблем и препреку у збрињавању пацијената. Ми имамо три тима и на годишњем нивоу се збрине око две и по хиљаде пацијената", наводи Др Виолета Васић, начелница Службе кућног лечења ДЗ Ваљево.
Интервенције Службе кућног лечења и неге имају функцију и продуженог болничког лечења. Више од 62.000 пута годишње техничари поделе прописану терапију пацијентима на терену.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.