Izvor: RTS, 06.Mar.2024, 06:43

Чека се одговор Хамаса на понуду о примирју са Израелом, почетак Рамазана крајњи рок

У Каиру се још чека одлука Хамаса да ли ће прихватити споразум о примирју са Израелом, који подразумева пуштање талаца, већу испоруку хуманитарне помоћи Палестинцима и мир током муслиманског месеца Рамазана. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху обећао је и приступ >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << џамији Ал Акса верницима али у складу са постојећим безбедносним мерама. Одобрено је и допремање помоћи у Газу преко мора, први пут после 7. октобра. Током ноћи настављено је гранатирање из правца Либана, док Израел узвраћа ватру по положајима Хезболаха.
Председник САД Џозеф Бајден рекао је да је у рукама Хамаса  одлука о споразуму који би помогао ослобађање талаца из Газе.
"Договор о таоцима је у рукама Хамаса. Поништен је рационалан споразум. Израел се сложио, знаћемо у наредних неколико дана шта ће бити", рекао је Бајден.
Он је рекао да је битно да дође до примирја пре почетка Рамазана.
Ослобађање талаца из заточеништва у Гази може се десити тек након прекида ватре, рекао је високи званичник Хамаса Осама Хамдан после трећег дана преговора са египатским и катарским посредницима у Каиру.
"Рекли смо Вашингтону, оно што је важније од слања помоћи Гази јесте заустављање испоруке оружја Израелу", рекао је Хамдан у Бејруту.
Израел ће први пут од 7. октобра дозволити да хуманитарна помоћ Палестинцима уђе преко мора у Појас Газе.
Уједињени Арапски Емирати ће финансирати пошиљке помоћи, које ће из заливске државе бити послате на Кипар, где ће бити предмет инспекције израелских званичника, наводи се у извештају.
Одатле ће помоћ на бродовима бити допремљена и искрцана у Газу, како је планирано - пре почетка Рамазана.
Израел ће настојати да омогући муслиманима приступ комплексу џамије Ал-Акса на Брду храма током Рамазана, рекао је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху на почетку седнице кабинета.
"Политика Израела је увек била и увек ће бити да одржи слободу вероисповести за све религије. Увек смо се тако понашали током празника Рамазана и тако ћемо се понашати и сада", рекао је Нетанјаху.
Израелски премијер, међутим, наводи да ће број верника бити ограничен, у складу са постојећим мерама безбедности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.