Izvor: RTS, 05.Mar.2024, 20:42

Почео Свекинески народни конгрес – Пекинг планира да удвостручи извоз и повећа војни буџет

У Пекингу је почео Свекинески народни конгрес. Премијер Ли Ћанг је рекао да је Кина остварила главне циљеве економског и социјалног развоја за 2023. годину, упркос бројним потешкоћама и изазовима у земљи и свету. Ове године предност даје привредном расту у односу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на реформе. План је да се удвостручи извоз. Планиран раст је пет одсто, уз већа издвајања за војску.
Први пут као премијер, Ли Ћанг није крио оптимизам пред 3.000 делегата. План је већи раст привреде уз веће издатке за зелене технологије и одбрану. Прошлогодишњи БДП порастао је 5,2 одсто, што је земљу сврстало у најбрже растуће економије. За ову годину граница је незнатно нижа, јер је привредни опоравак изгубио снагу после ковида.

"Ове године очекујемо раст бруто домаћег производа од пет одсто, биће отворено 12 милиона нових радних места, а стопа незапослености биће пет и по одсто. Стопа инфлације је пројектована на три процента. Прошле године Кина је остварила главне циљеве економског и социјалног развоја, упркос проблемима у земљи и свету", рекао је Ли Ћанг.
Друга економија света суочена је са падом тражње, протекционизмом у свету, кризом на домаћем тржишту - а то је посебно изражено у сектору некретнина, паду домаће тражње, дефлацији.
Надајући се даљем паду цена, потрошачи одлажу куповине, предузећа мање инвестирају.
Уз повећање домаће потрошње, генератор оживљавања раста биће и директне стране инвестиције и технолошка знања.
Шаоми: Подршка развоју дигиталне инфраструктуре Кинеске фабрике повећаће извоз, посебно аутомобила, машина, електронике.
Ли Јун, оснивач и директор компаније "Шаоми" каже да ће Влада снажно подржати развој дигиталне инфраструктуре, што ће створити више малих и средњих предузећа у ИТ сектору, у области технолошких иновација и вештачке интелигенције.
Војни буџет више од 230 милијарди долара Овогодишњи војни буџет Кине премашиће 230 милијарди долара, што је раст од 7,2 одсто.
"Кина ће ојачати војну обуку и борбену готовост, и чврсто чувати национални суверенитет, безбедност и развојне интересе. Одлучно ћемо се супротставити независности Тајвана и страном мешању", поручио је Ли Ћанг.
Влада у Пекингу је најавила веће подстицаје за рађање и помоћ породицама, уз повећање пензија и развој приватног пензионог система.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.