Izvor: RTS, 03.Mar.2024, 12:25

Брнабић: Опозиција се служи принципом ако не можеш да га победиш дисквалификуј га

Кампања опозиције и цивилног друштва које подржава опозицију ће бити фокусирана да председник Србије Александар Вучић не буде у могућности да позајми своје име и/или лик некој од листа, а да такви захтеви не постоје нигде у свету, тврди премијерка Србије Ана Брнабић. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Премијерка Србије Ана Брнабић реаговала је на изјаву директорке Грађанских иницијатива Маје Стојановић, да опозиција пре свега мора да се "фокусира на измене најбазичнијих услова, а то је непојављивање председника у изборној кампањи и у изборном процесу, на изборном листићу".
Брнабић тврди да ће се кампања опозиције и цивилног друштва које подржава опозицију односити на то да председнику Србије Александру Вучићу не буде дозвољено да позајми своје име и/или лик некој од листа.
"Као што су рекли и у Бриселу и у Стразбуру - ако било која листа, било кад, на било којим изборима у Србији, носи његово име, они не могу да победе. Данас кажу то је најбазичнији услов", написала је Брнабић на мрежи Икс.
Наводи да је Борис Тадић давао своје име Демократској странци за све изборе – на свим нивоима, па то није био проблем и није било цивилног друштва да каже да је то недемократски и нефер.
"У Немачкој, Француској, Италији, Шпанији, у САД… свуда је то дозвољено и уобичајена је пракса", навела је Брнабић.
Каже да само у Србији опозиција и они који их подржавају, мисле да је фер трка једино она у којој кад неког не можеш да победиш – дисквалификујеш га из трке.
Брнабић је нагласила да тај "најбазичнији услов" не постоји у препорукама ОДИХР-а зато што није у складу са међународним стандардима демократије.
"Да су фер, на ово би Проглас или Грађанске иницијативе (и сви остали из тог спектра) рекли: "Па нисмо ми за демократију, ми смо против Вучића". Да су фер, као што нису", написала је Брнабић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.