Izvor: RTS, 03.Mar.2024, 09:17

Више од локалне политике – коме одговарају нови избори у Београду

Социолог Владимир Вулетић каже за РТС да нови београдски избори, чије је одржавање све извесније, заправо никада нису локални, већ су много више од тога. Са том оценом сагласан је Предраг Лацмановић из агенције "Фактор плус", који сматра да ће избори одредити смер >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у којем ће се Србија кретати, и да ће резултати бити различити.
После више од два месеца и два неуспела покушаја да се одржи конститутивна седница градске скупштине, у Београду је све извесније одржавање нових избора.

Социолог Владимир Вулетић рекао је у Јутарњем програму да београдски избори заправо никада нису локални, већ су много више.
Према његовој оцени, избори свуда у свету су повод да се подигну тензије и 17. децембар је то показао.
"Последњих десет година интензивно, оно што можемо да видимо то је да постоји на глобалном нивоу један сукоб, један судар две плоче, назовимо их глобалистичка и суверенистичка. Дакле, нешто се велико дешава и зато избори не могу да буду оно што су некада били, а то је да умире тензије између тих локалних партија, него одржавају неке мало дубље и озбиљније сукобе", сматра Вулетић.
Не очекује да ће избори донети смиривање тензија.
"Плашим се да ћемо, како год да се они заврше, заправо имати наставак тензија и то не зато што то неко хоће лично, него из разлога што имате један сукоб мало дубљи који се онда само рефлектује на овом дневном нивоу", истиче Вулетић.
Коме сада одговарају избори  Предраг Лацмановић из агенције "Фактор плус" сагласан је да да ће избори у Београду бити не само градски, већ нешто више од тога, и да ће одредити смер у коме ће се Србија кретати у неком периоду.
"Претпостављам да ће бити различитих резултата, пре свега због деснице, али не целе деснице, већ Српске странке Заветници и Двери, они су прилично лоше прошли на претходним изборима и тешко је да ће успети да поправе тај резултат", каже Лацмановић.
Очекује и да ће гласови које је десница добила на претходним изборима пре ићи на страну владајуће коалиције СНС-а и СПС-а.
"Вероватно и људи који су гласали за покрет Ми, испред кога је био доктор Несторовић, вероватно ће се и ти гласови негде прелити. Сада то не може тачно да се каже коме, како и у ком обиму, али имаћемо нешто другачије резултате и мислим да ће се добити епилог у смислу могућности стварања скупштинске већине од стране једне од партија", додаје Лацмановић.
Према његовим речима, владајућа коалиција је та која је у некој предности, не само због дешавања након избора, већ због структуре коалиције која је окупљена под именом "Србија против насиља" или "Београд против насиља".
"То је доста странака, доста лидера и тешко је то све координисати у неком дужем периоду без неких трезавица, проблема међу самим лидерима тих странака", сматра Лацмановић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.