Izvor: RTS, 02.Mar.2024, 13:52

Тамара Вучић: Препознавањем улоге жене јачамо дуготрајни мир и просперитет

Супруга председника Србије Тамара Вучић изјавила је у Анталији на панелу дипломатског форума да препознавањем значаја улоге жене као носиоца промена и заговорника стабилности и дијалога, не само да доприносимо циљу равноправности полова, већ и јачамо основе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << дуготрајног мира и просперитета за све.
Тамара Вучић, на панелу "Жене, мир, сигурност" у оквиру трећег Анталијског дипломатског форума, изразила је поштовање и захвалност Емине Ердоган за организовање, како је навела, значајног скупа.

"Жене, мир, сигурност. Тако очигледна и јасна је корелација између ове три именице, а опет тако неправедно занемарена", рекла је Вучићева у Анталији.
Према њеним речима, ако желимо да променимо свет или неки његов део не можемо то радити на старим основама, заснованим на старим принципима. 
"Исти начин размишљања и исти приступ у истим условима воде истим решењима, а њима нисмо задовољни. Морамо проблему прићи са једном новом енергијом и покушати да на изазове погледамо неоптерећени старим приступом", рекла је Вучићева.       
"Клевета је назвати жену слабијим полом" Упитала је какав и који би то нов дух могао ући у просторе планирања и одлучивања у свету који је, према њеним речима, стваран углавном на ратовима и борбама за територије, рудна и природна богатства, бољу позицију у политичким струјањима, као и за мора и важне светске путеве.
"Ко би могао донети макар дах политике мира и стваралачке енергије?", упитала је Вучићева и додала да речи Махатма Гандија нуде одговор.
"Назвати жену слабијим полом је клевета. То је мушкарчева  неправда према жени. Ако се под снагом мисли сила, онда заиста, жена је мање насилна него мушкарац. Ако се под снагом мисли морална снага, онда је жена немерљиво супериорнија", рекла је Вучићева.
Према њеним речима, док се мушки део света углавном бавио освајањима територија или природних и других богатстава, жена је била та која је својом моћи даривања живота и бриге за породичне вредности настојала да одржи животност и стабилност.        
Додала је да за жену није било места у намештеним скуповима који планирају немире, револуције, ратове и освајања. 
"Њен се глас мира и стабилности није чуо у преозбиљним ходницима и салама у којима се кројила судбина света и зато је свет неретко завршавао у поплавама крви и рушевинама", рекла је Вучићева.
"Време је за културолошки преврат" Поручила је да је данас промена парадигме погледа на свет потребна, неопходна и неминовна као и да је то још давно предвидео велики ум Никола Тесла.
"Женски ум је демонстрирао капацитет за сва ментална постигнућа мушкарца и како генерације пролазе тај капацитет ће бити проширен. Просечна жена ће бити образована као просечни мушкарац, а онда и боље образована, јер ће успавани таленти њеног мозга бити стимулисани до активности која ће бити још интензивнија и моћнија због векова мировањ", рекла је Вучићева.
Додала је да је дошло време за културолошки преврат који мора да донесе човечанству шансу да на другачији начин погледа на свет.
"И као да кроз историју и силовити напредак, убрзање које носи, мора да дође до једног тренутка освешћивања у коме се застане и реално сагледа стање ствари", навела је Вучићева.   
"Жене држе пола неба"     Истакла је да су носиоци животне силе по природи жене као мајке и обновитељке људског рода, као нежна бића чија је снага управо у тој нежности, стрпљењу, мудрости, бризи за дете и за родитеља. 
"Немојте да ме схватите погрешно, наравно да и мушкарци воде рачуна о потомству и наслеђу, али хајде да поставимо ствари другачије - Мао Цедунг је рекао да 'жене држе пола неба', бар толико имају права и на доношење одлука и давању свог доприноса постизању мира и разумевања, смисла баланса, и очувању наше велике породице – човечанства", рекла је Вучићева.
Препознајући значај улоге жене као носиоца промена и заговорника стабилности и дијалога, Вучићева каже да не само да доприносимо циљу равноправности полова, већ и јачамо основе дуготрајног мира и просперитета за све. 
"Верујем да сте приметили да су најлепше речи поштовања и дивљења женској снази написали управо мушкарци", истакла је Вучићева. 
Дипломатски форум окупио је шефове држава и влада, министре, дипломате, академике, као и представнике истраживачких центара из Европе, али и света.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.