Izvor: RTS, 29.Feb.2024, 10:56

Раковић: Важно то што се Србија држи својих принципа - по питању КиМ, али и Украјине

Поводом Самита у Тирани и Декларације подршке Украјини, историчар Александар Раковић каже да се Србији ставља на терет "руски малигни утицај". Истиче да је важно то што се Србија држи својих принципа по питању КиМ, али и Украјине. Запад може лако да реши питање динара >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на Косову и Метохији, међутим притисци које шаљу су само декларативни, напомиње Раковић.
Поводом заједничке Декларације донесене на Самиту у Тирани, у којој се изражава подршка независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине, гост Јутарњег програма, историчар Александар Раковић каже да се Србији ставља на терет да спроводи "руски малигни утицај".
"Не постоји никакав руски малигни утицај. То су флоскуле које долазе са запада“, каже историчар.
Објашњава да је сегмент који је избачен из Декларације, да се не помињу санкције Русији, везан за позицију Србије на простору бивше Југославије.
Каже да је то што Србија не може да прихвати да уведе санкције Русији, што је и истакнуто пре две године - сада и уважено од стране осталих учесника форума у Тирани.
Раковић наводи да се Србија држи својих принципа по питању Косова и Метохије, али и Украјине.
Међународно право различито важи за различите државе Напомиње да постоје двоструки стандарди у међународном праву.
"Нема никакве везе шта Србија говори као своју аргументацију око Косова и Метохије. Једно ће важити за Србију, а друго ће сасвим важити за Украјину", рекао је Раковић током јутарњег прегледа штампе.
Сматра да је усвојена Декларација – на трагу ранијих резолуција Уједињених нација, али је врло важно да Србија са Русијом одржава пријатељске односе, додавши да разуме позицију Александра Вучића.
"Као историчар имам аргументе зашто могу да правим симетрије између, рецимо црногорског сепаратизма и украјинског сепаратизма и зашто бих могао да кажем да разумем руске позиције", каже историчар.
Декларацијом која је усвојена у Тирани, Вучић је показао велику флексибилност према западним партнерима, рекао је Раковић.
"Запад да притисне Куртија" Западни партнери треба да направе уступак за динар на Косовој Метохији, каже гост РТС-а и наглашава да је то могуће "јер Запад стоји иза одлука Аљбина Куртија".
Наводи да Србија није имала превише среће у убеђивању Запада да треба наћи компромисно решење.
"Да ли је Запад схватио да треба ићи ка компромисном решењу и да им се пружа рука, те да они онда то компромисно решење треба да наметну Куртију", упитао је историчар.
Раковић сматра да Курти има намеру да потпуно истера све елементе sрпске државе са Косова и Метохије, укључујући на крају просветни и здравствени систем, а како би приморао Србе да тихо одлазе са Косова и Метохије.
"Немам просто ни намеру да апелујем на њихову свест и емоције да спрече ово што се дешава на Косову и Метохији, али постоје тамо и разумни људи. Ја сам их сретао док сам био државни службеник Савезне Републике Југославије и Републике Србије", навео је Раковић.
Према његовим речима, Запад може лако да реши питање динара на Косову и Метохији, међутим притисци које шаљу су само декларативни. 
"Могу да реше питање динара притиском на Куртија који је њихов пиун, али то се не дешава у пракси", каже Раковић.
Верује да ако се сагледа практична примена свега што је Запад декларативно заступао – ничега нема.
У том маниру, Заједнице српских општина(ЗСО) ће бити само ако би то била невладина организација, сматра Раковић. Напомиње да ЗСО која подржава државност и треба да осликава државност Србије на Косово и Метохије - неће бити.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.