Izvor: RTS, 28.Feb.2024, 06:56

Шолц: Сагласије о убрзању војне помоћи Украјини; Кијев: Повлачење код Авдејевке на погодније положаје за одбрану

Рат у Украјини – 736. дан. Руске снаге заузеле још два села код Авдејевке. Кијев наводи да је реч о стратешком повлачењу на терен погоднији за одбрану. Немачки канцелар одбацио могућност да се трупе НАТО-а нађу у Украјини, истичући да је састанак у Паризу донео сагласје >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << о испоруци војне помоћи. Кремљ упозорава да би војници НАТО-а у Украјини значили и директан сукоб са Русијом.
Власти у Кијеву саопштиле су да се украјинска војска повукла из села Сjеверне и Степове у близини Авдејевке, коју су недавно заузеле руске снаге. Уз тврдњу да је реч о селима са мање од 100 становника, портпарол украјинске војске Дмитро Лиховиј наводи да је реч о стратешком повлачењу и да су се кијевске снаге преместиле на положаје погоднијем за одбрану.
По завршетку самита у Паризу где се двадесетак европских челника договорило о хитној већој војној и буџетској помоћи Кијеву, немачки канцелар одбацио је идеје Еманула Макрона о ангажовању трупа НАТО у Украјини.
"Оно што је договорено међу савезницима, важи и за будућност, а то је да неће бити војника европских земаља или чланица НАТО-а на тлу Украјине", рекао је Олаф Шолц.
Истакао је да су европске државе спремне да набаве оружје из трећих земаља, ван Европе, како би убрзале испоруку војне помоћи Украјини.
Кремљ упозорава да би војници НАТО-а у Украјини значили и директан сукоб са Русијом. "У случају појаве војника Алијансе на територији Украјине не треба говорити о вероватноћи, већ о неизбежности сукоба", нагласио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Америчка министарка финансија Џенет Јелен позвала је савезнике Вашингтона да одмрзну имовину Централне банке Русије вредну око 300 милијарди евра и пошаљу је Украјини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.