Izvor: RTS, 26.Feb.2024, 19:33

Нема више препрека за Шведску – мађарски парламент изгласао чланство Стокхолма у НАТО

Посланици мађарског парламента окончали су вишемесечно одлагање Будимпеште и као последња чланица Алијансе одобрили су улазак Стокхолма у НАТО. Тај потез је уследио након посете шведског премијера Улфа Кристерсона у петак током које су две земље потписале споразум >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << о оружју. Тако је отклоњена последња препрека пред историјски корак ове скандинавске земље чија је неутралност трајала кроз два светска рата и Хладни рат.
Чланство Шведске у НАТО-у подржало је 188 посланика у мађарском парламенту, шесторо је било против и ниједан уздржан.

Влада мађарског премијера Виктора Орбана суочила се са притиском савезника из НАТО-а да се усклади и запечати приступање Шведске Алијанси.
Стокхолм је одустао од политике несврставања након напада руских снага на Украјину фебруара 2022. године

Док је Финска прошле године постала чланица НАТО-а, Шведска је чекала јер су Турска и Мађарска, које имају боље односе са Русијом од других чланица Алијансе предвођене САД, имале посебне услове.
Турска је дуго ускраћивала ратификацију шведског чланства захтевајући оштрије акције против милитаната из Радничке партије Курдистана (ПКК) за коју је рекла да се настанила у Шведској.

Шведска је променила своје законе и ублажила правила о продаји оружја како би умирила Турску.
Председник Реџеп Тајип Ердоган је такође повезао ратификацију са америчким одобрењем продаје борбених авиона Ф-16 Турској, а Анкара сада очекује да ће САД радити на обезбеђивању подршке америчког Конгреса.
Мађарско одуговлачење било је мање јасно по својој природи, јер је Будимпешта углавном изражавала љутњу због шведске критике правца демократског развоја под премијером Орбаном, а не било каквим конкретним захтевима.
Орбан, који је одбио да пошаље оружје суседној Украјини и више пута критиковао санкције Запада Русији, у понедељак је поново позвао на прекид ватре у Украјини.
Шта Шведска доноси у НАТО Приступање Шведске, која није била у рату од 1814. године, и Финске је најзначајније проширење алијансе од њеног пресељења у источну Европу 1990-их.
Док је Шведска последњих деценија појачала сарадњу са Алијансом, дајући допринос операцијама у местима као што је Авганистан, њено чланство би требало да поједностави планирање одбране и сарадњу на северном крилу НАТО-а.
Шведска такође доноси у Алијансу ресурсе као што су најсавременије подморнице прилагођене условима Балтичког мора и позамашну флоту борбених авиона "грипен" домаће производње.
Стокхолм планира да повећа војну потрошњу и ове године би требало да достигне праг стандарда за чланице НАТО-а од два одсто БДП-а.
Ратификацију ће сада потписати председник парламента и председник Мађарске у року од неколико дана, након чега ће преостале формалности, попут депоновања приступне документације у Вашингтон, вероватно бити брзо окончане.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.