Izvor: RTS, 26.Feb.2024, 17:12

Народни музеј у Ваљеву део сталне поставке прилагодио слепим и слабовидим особама

Народни музеј у Ваљеву је део сталне поставке прилагодио слепим и слабовидим особама. Музејски стручњаци припремили су тактилну изложбу "Додирнимо наслеђе". У том подухвату сарађивали су са колегама из музеја и галерија у Лесковцу, Новом Саду и Београду. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Етнолошку и историјску целину има део сталне поставке ваљевског Народног музеја намењен слепим и слабовидим особама. У сали која је архитектонски најприступачнија прича из етнологије представлај културу становања с краја 19. и почетком 20. века.
“Како изгледа кућа полубрвнара, шта је у њој било, шта се користило од намештаја, од посуђа. Наравно, колико смо могли у простору и да буде прилагодљиво, то су ипак мањи предмети како би се могли рукама додиривати и осетити та њихова и структура материјала, а и функција коју су имали у домаћинству. И, наравно, нешто предмета, који су се правили од вуне”, наводи Гордана Пајић, музејски саветник за нематеријално наслеђе.
По узору на оригинална одликовања у историјској целини тактилне изложбе „Додирнимо наслеђе" представљене су Албанске споменице. Легенде одабраних експоната су на Брајевом писму, а предмети детаљно описани и у аудио-водичу.
“Свиђа ми се, имају легенде на Брајевом писму. Споменицу за рат ослобођења и уједињења 1914. - 1918. године, а назива и Медаља краља Петра”, каже Јелена Мирковић, из Ваљева.
Мирјана Крунић наглашава: „Ти слушаш шта ти причају и онда можеш да додирнеш, кућице и ове од глине. И ми исто правимо од глине”.
“Јако је то лепо осетити. И ја сам се осећао као да сам ушао у неку историју”, додаје Јанко Милосављевић, из Ваљева.
Изложба „Додирнимо наслеђе" леп је пример инклузије у пракси. Наша екипа додирнула ју је са групом из Дневног боравка за младе са сметњама. Посетиоци музеја који немају проблеме са видом уколико желе кроз тактилни део поставке могу проћи затворених очију.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.