Izvor: RTS, 26.Feb.2024, 12:28

После Шведске и Данска обуставила истрагу о експлозијама на Северном току

Данске власти обуставиле истрагу о експлозијама из септембра 2022. године на гасоводу Северни ток, којим се транспортовао гас из Русије у Немачку. Претходно је истрагу о том инциденту обуставила Шведска. Ко је одговоран за инцидент у Балтичком мору могао би да открије >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Берлин, јер за сада Немачка једина није затворила тај случај.
Нема довољно основа да се настави са кривичном истрагом у Данској, стога је полиција Копенхагена одлучила да оконча кривичну истрагу о експлозијама на гасоводима Северни ток 1 и Северни ток 2, саопштила је данска полиција.
Северни ток 1 и 2, који су транспортовали гас испод Балтичког мора, оштећени су у низу експлозија у шведским и данским економским зонама, након чега је велика количина метана доспела на површину.
Шведска, Данска и Немачка о експлозијама на "Северном току 1 и 2" водиле су засебне истраге. 
Међутим, Шведска је раније овог месеца обуставила истрагу о експлозијама, наводећи да нема довољно јурисдикције над случајем, али је предала доказе немачким истражитељима, који тек треба да објаве сазнања.
Светски медији подсећају да су досадашњи резултати веома штури и да су прошле године званични Стокхолм и Копенхаген потвдили: трагови експлозива пронађени на лицу места убедљиво показују да је то намеран чин и да је реч о саботажи.
Гасовод је дигнут у ваздух 26. септембра 2022. године источно од острва Борнхолм у Балтичком мору, од када више нема дотока гаса ка Немачкој.
Русија и Запад, који су у завади око руског напада на Украјину у фебруару 2022. године, упирале су прстом једна у другу.
Москва је осудила саботажу као случај међународног тероризма, означавајући САД и Велику Британију као главне кривце, али су, по једној верзији, акцију спровели припадници украјинске групе. Међутим, све стране су негирале било какву умешаност у инцидент, а одговорност нико није преузео.
Гасоводе је изградио "Гаспром", мада Северни ток 2 никада није коришћен јер је Немачка зауставила пројекат неколико дана после руског напада на Украјину.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.