Izvor: RTS, 22.Feb.2024, 17:20

Како функционише паник-тастер за старе у Врњачкој Бањи

Десеторо старих Врњчана који користе услугу „Помоћ у кући" од сада ће у сваком тренутку моћи да упозоре геронтодомаћице када им је потребна помоћ. И то притиском дугмета на паник тастеру.
Од смрти супруга, 95-годишња Миленија Алексић је сама. Ближе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << породице нема, али је два пута недељно обилази геронтодомаћица. Очисти стан, скува ручак и, што је Миленији најбитније, попију кафу и попричају.

“Ја лекова имам пуно, а сад ће, прекосутра, 23 године како сам инфаркт имала. Не дао Бог да ме дрмне, па да не могу ни до телефона. Али, има ово па ћу ово”, наводи Миленија Алексић, из Врњачке Бање.
Постављен је уређај на ком врњачке геронтодомаћице потврђују да су дошле код корисника. Када им је здравље угрожено, за сада десеторо старих има могућност да их пристиком на дугме алармира. У било ком тренутку.
“Јако се лепо осећаш кад ти помогнеш некоме и кад уђеш код њих у кућу и изађеш значи задовољни су и они и ми. Никоме није проблем, ниједној од нас и доста су они звали и телефонима и свакако како су се сналазили”, истиче Радица Николић Вучићевић, геронтодомаћица.
Паник тастери унапредили су услугу „Помоћ у кући" која се старима у Врњачкој Бањи пружа већ две деценије. Али, само на бањском подручју.
“Планирамо проширење ове услуге на сеоско подручје, тако да ће бити изузетан значај ових паник тастера тек када проширимо ову услугу и на сеоско подручје”, каже Сандра Николенџић, директорка Центра за социјални рад Врњачка Бања.
Врњачка бања је четврта Општина којој је трстеничко Удружење „Женска иницијатива", са Центрима за социјални рад, обезбедило увођење ове новине. И то веома корисне - потврђују досадашња искуства.
Весна Милосављевић, председница Удружења наглашава: “На подручју Трстеника две кориснице су у датом тренутку притиснуле паник тастер и спашен им је живот. Исто се десило са корисницом у Брусу у удаљеном селу”.
Помоћ ће стићи чак иако геронтодомаћица не одговори на позив. Од коордоинатора из Центра за социјални рад или из Удружења ”Женска иницијатива". Пројекат трстеничког удружења финансира Европска унија.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.