Izvor: RTS, 22.Feb.2024, 09:12

Лесковац најпривлачнији микроград - Станић открива зашто је јефтина радна снага мала замка за инвеститоре

Бојан Станић из Привредне коморе Србије рекао је за РТС да оно што издваја Лесковац од осталих градова и чини га интересантним инвеститорима су нижи трошкови за производњу и плаћање пореза, приступа енергентима и наравно радне снаге. Међутим, мала замка је јер >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << не могу дугорочно трошкови радне снаге да утичу на привлачење инвеститора, људи који су квалитетни уколико не буду задовољни ценом рада они траже будућност негде у иностранству, каже Станић.
Угледни Фајненшел тајмс уврстио је неколико српских градова на листу градова будућности. Поред Београда на тој листи су и Лесковац, Крагујевац, Шимановци, Зрењанин и Суботица. Овакав резултат је, сматрају стручњаци, плод рада на инвестиционој клими и подршке коју инвеститорима пружа држава Србија.

Бојан Станић из Привредне коморе Србије рекао је за РТС да је ова листа још један сигнал да је инвестиционо-пословна клима у земљи све боља.
"Србија је препозната као атрактивна инвестициона дестинација на нивоу не само Јуоисточне Европе, него и шире. Међутим, оно што је такође битно, подручје Србије је не само атрактивно, него и сигурно за улагање, за дугорочне пројекте“, каже Станић.
Према његовим речима, када узмемо један врло значајан економски показатељ, који доста аналитичара посматра, то је кредитни рејтинг, ту се Србија већ дуже време налази на самој граници да пређе из једног спекулативног нивоа, који је ризичан, у један инвестициони ниво, који значи сигурно улагање у дужем периоду.
Истакао је да је Београд препознатљив по могућности за посао и самим тим управо по том паказатељу Београд је високо пласиран на листама атрактивности уа улагање.
Лесковац и ефикасност трошкова
Када говоримо о мањим градовима, Лесковац је најпривлачнији микроград за инвеститоре по питању ефикасности трошкова.
"У Лесковацу, ако погледате градове који се рангирају по броју становника, он је на шестој позицији. Дакле, то је један од најмногољуднијих градова у Србији. Са друге стране, његова позиција је добра. Он се налази на самој раскрсници путева коју повезују Србију са Северном Македонијом, са Бугавском и наравно са Грчком“, напоменуо је Станић.
Оно што га издваје, како је рекао Станић су, нижи трошкови за производњу и плаћање пореза, приступа енергентима и наравно радне снаге.
"Међутим, то је једна и мала, условно речено, замка. Имајући у виду да не могу дугорочно трошкови радне снаге да утичу на привлачење инвеститора, јер људи који су квалитетни уколико не буду задовољни ценом рада на том тржишту, они једноставно траже своју будућност негде у иностранству," истакао је Станић.
Станић каже да је Србија препозната као инвестицијска дестинација зато што, на пример, све стране директне инвестиције које долазе на простор западног Балкана, око 50 процената се односи на пројекте у Србији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.