Патријарх данас служи литургију у Саборном храму Светог Саве на Менхетну

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Feb.2024, 09:31

Патријарх данас служи литургију у Саборном храму Светог Саве на Менхетну

Патријарх српски Порфирије служиће данас литургију у Саборном храму Светог Саве на Менхетну, у Њујорку. Фото: Танјуг/Медиа Биро Патријарх је последњи пут био у Њујорку пре годину дана, када је у оквиру посете САД, 5. фебруара служио литургију у цркви Светог Саве на Менхетну. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs <<
Била је то прва литургија у том храму након великог пожара који је захватио ту српску светињу на Васкрс 2016. године.
До тада су литургије служене у грчкој цркви.
Патријарх од 16. фебруара борави у посети Њујорку, а данас ће одржати више састанака посвећених наставку обнове Саборне цркве и парохијског дома у Њујорку.
Патријарх Порфирије председаваће седницом њујоршке Црквено-школске општине.
На основу одлука надлежних црквених органа из децембра 2021. године, Црквено-школска њујоршка општина и парохија привремено су, у циљу превазилажења насталих проблема, поверене на духовно старање и управљање патријарху Порфирију.
СПЦ у САД има 136 цркава и манастира, а црква Светог Саве на Менхетну, у непосредној близини чувених зграда Флатирон и Емпајер стејт билдинга, спада у најлепше њујоршке богомоље и од историјског је значаја за Њујорк.
Српска светиња у срцу Менхетна откупљена је трудом Светог епископа Николаја и тадашњег епископа америчко-канадског Дионисија 1943. године од Епископалне цркве, од када је духовно сабиралиште и уточиште хиљадама избеглица и емигрантата који су после Другог светског рата стигли у Њујорк.
У пратњи патријарха у Њујорк су допутовали и протојереј-ставрофор професор Правног факултета у Крагујевцу Велибор Џомић, протођакон професор Богословског факултета у Београду Драган Радић и подђакон Дејан Накић.
Danas oblačno, temperatura do 15 stepeni

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Патријарх данас служи литургију у Саборном храму Светог Саве на Менхетну се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.