Izvor: RTS, 06.Feb.2024, 21:07

Велики кашаљ, велика брига – вакцина и даље једини штит против ширења болести

Код детета које се због великог кашља налази на интензивној нези Института за мајку и дете има благог помака. Беба је почела самостално да дише и за сада показује знаке који нас охрабрују, рекла је за РТС др Снежана Ристић. Стручњаци поручују да је кључ у вакцинацији >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и да је недовољан обухват довео до актуелне ситуације која је алармантна.
У Институту за мајку и дете лечи се четворо деце са дијагнозом великог кашља. Др Снежана Ристић је рекла за РТС да су деца углавном добро, осим једног детета за које се зна да је на интензивној нези, али да може да се каже да има благог помака.
"Беба је почела самостално да дише и за сада показује знаке који нас охрабрују. Не замара се. Чини ми се да ће моћи ускоро да се одвоји од апарата за вештачко дисање", рекла је др Ристић.
За неколико месеци четири бебе су умрле због великог кашља. Др Снежана Рсовац са Дечје клинике у Тиршовој рекла је у емисији Око да се тој установи сваке недеље јави бар по двоје деце оболеле од великог кашља.
"Али, нисмо имали децу која су захтевала да се примене интензивне мере лечења или механичка вентилација због акутног респираторног дистрес синдрома", навела је др Рсовац.
Додала је да су крајем прошле године имали облике неинванзивне вентилације и окситерапије (терапије кисеоником) и да ниједно дете није било интубирано.
Др Рсовац је навела и да је највише било деце до 12. месеца живота, као и да не памти овакву серију и подсећа да је још у августу, када су три бебе за десет дана хоспитализоване због великог кашља, рекла да ће ситуација бити алармантна.
"Заштита потиче од вакцинације" Директорка Института "Батут" проф. др Верица Јовановић рекла је да је задатак целокупног друштва и свих у здравственом систему да се пренесе значајна порука да заштита од великог кашља потиче од вакцинације.
"Ако погледамо податке којима располажемо, првом дозом или примарном вакцинацијом, која подразумева вакцинисање детета у другом, четвртом и шестом месецу живота, дакле са три дозе, на територији наше земље тај обухват је мањи од 95 посто, а тај проценат је потребан да бисмо обезбедили колективну заштиту. Дакле, износи 91,9 посто", навела је професорка Јовановић.
Када је реч о првој ревакцинацији која је у другој години живота, професорка је објаснила да тај проценат износи 80,6 одсто и да доноси ризик пошто деца нису заштићена, а могла би да буду.
"Управо су то прозори у којима бактерије у овом случају траже слободно место и напада све оне који нису могли из оправданих разлога да буду вакцинисани, а истовремено доводи до развоја управо ситуације која је настала", навела је Верица Јовановић.
Додала је да се уочи одласка у школу обавља друга ревакцинација и да је њен обухват 91,3 одсто.
"Наш задатак је да повећамо обухват овом вакцинацијом, дакле да заштитимо децу од великог кашља", рекла је директорка Института "Батут".
"Ситуација у Европи је забрињавајућа" Директор канцеларије Светске здравствене организације у Србији Фабио Скано рекао је да је ситуација у Европи забрињавајућа и да је велики кашаљ ендемски у региону Европе и да се обично на четири до пет година бележи избијање болести.
Нагласио је да се повећање оболелих од великог кашља бележи у Шпанији, Норвешкој, Шведској, Чешкој и Хрватској, која је прошле године имала више од 2.000 случајева, али и Данској у којој је регистровано више од 3.000 случајева.
Скано је навео да су разлози за то нижи проценат вакцинације у тим земљама, али и то што сада сви говоре о великом кашљу и што више људи може да се тестира.
"Нагласио бих важност вакцинације да се то спречи", поручио је Скано.
Емисију Око о великом кашљу у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.