Izvor: RTS, 08.Jan.2024, 21:13

Друштво да не затвара очи јер су проблеми Рома решиви – борба оперске диве руши све предрасуде

Солисткиња Опере Српског народног позоришта у Новом Саду Наташа Тасић Кнежевић изјавила је за РТС да дечји бракови нису ромска традиција и указује да друштво треба да "скине наочаре" јер су проблеми Рома решиви.
Правно гледано имају иста права, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << али живот показује да се неједнакост између ромске и друге деце изражава још у раном периоду.

Роми се од предшколских установа, па до запошљавања суочавају са различитим облицима друштвене неједнакости – само 17 одсто маргинализоване ромске деце од три до шест година 2018. године било уписано у предшколске, односно школске установе.
Више од половине Ромкиња уда се пре пунолетства, док трећина њих роди прво дете између 14 и 16 године.
Усвајање ромске деце Удаја Ромкињама неретко значи и крај школовања, ако су у школу уопште и ишле јер тек око половине Ромкиња има завршено обавезно основно школовање. Поражавајући је податак и да 90 одсто Ромкиња није запослено.
Наташа Тасић Кнежевић, солисткиња Опере Српског народног позоришта у Новом Саду, рекла је за РТС постоје предрасуде везане за Роме – од школовања до усвајања деце, јер се ретко ко усуди да усвоји малишана ромског порекла.
И рани бракови су проблем Рома, јер када дође до малолетничких бракова деца не завршавају школу, те у таквим браковима деца рађају децу, али долази и до комликација у малолетничким трудноћама.
"Рани брак није ромска традиција. Девојчица трпи физичко и психичко злостављање од свог партнера о чему се мало прича. Деца која ступе у малолетничке и уговорене бракове често су жртве трговине људима о чему говори низ статистичких података", указује Тасић Кнежевићева.
Кршења права деце Према њеним речима, изменама закона ти проблеми у пракси могу да се умање.
"Потребно је да као друштво, скинемо маскуи да сагледамо ситуацију каква је. Проблеми су решиви. Медијаторке раде у ромским насељима, а учитељи би требало да алармирају службе када виде да ромска деца не долазе у школу", истиче гошћа Београдске хронике.
Наглашава да такви проблеми нису у традицији Рома, већ је реч о пре свега кршењу права детета, чиме се гурају у пропаст.
Тасић Кнежевићева, која се целог свог живота бори са предрасудама и за права Рома, истиче и да води борбе и у својој професији.
"Не могу да кажем да сам освестила све сегменте овог друштва, али сам учинила да свет буде мало бољи око мене. И дан данас се борим са предрасудама и јако ми је тешко да то признам. Покушала сам да се кроз уметност предрасуде превазиђу", истиче солисткиња опере.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.