Vujošević u CSKA

Izvor: Politika, 24.Jun.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujošević u CSKA

Dojučerašnji trener Partizanovih košarkaša ide na klupu višestrukog ruskog prvaka na tri godine za 5.000.000 evra

„Ako dođe ponuda koja se ne odbija, neću je odbiti”.I nije. Duško Vujošević (51) potpisao je ugovor na tri godine s ruskim košarkaškim prvakom CSKA. Napušta Partizan posle decenije.

Ekspedicija iz Moskve prekjuče je došla po trofejnog trenera da ga dovede po svaku cenu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ponuđeno mu je 5.00.000 evra za tri sezone! Koliko god da voli Partizan, to nije mogao da odbije. Preksinoć, na proslavi fantastične sezone u kojoj su ponovo osvojeni državno prvenstvo, kup i NLB liga, obratio se igračima, bivšim učenicima, saradnicima, prijateljima, sponzorima... Ništa nije nagoveštavalo da je to njegov poslednji govor kao trenera „crno-belih”.

– Divno se osećam što sa vama ovde proslavljamo sjajnu sezonu – između ostalogje istakao Vujošević.

Juče niko iz Partizana nije davao izjave. Iako očekivana, situacija je bila vanredna. Partizanovi navijači sada su u šoku. Svi ostali verovatno slave, nadajući se da je došlo vreme njihovih radosti. Da li je?

Dvadeset trofeja s Partizanom

10 titula prvaka države (1987, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009. i 2010).

5 nacionalnih kupova(1989, 2002, 2008, 2009. i 2010).

4 titule prvaka regionalne lige (2007, 2008, 2009. i 2010).

1Kup „Radivoja Koraća” (1989).

Jovanović novi trener

„Sportski žurnal” saznaje da će novi trener Partizana da bude Vlada Jovanović (36), dugogodišnji pomoćnik Duška Vujoševića, koji je u minuloj sezoni nekoliko puta vodio tim, najčešće zbog isključujućih ličnih grešaka trofejnog stručnjaka. Jovanović je u mnogo boljoj situaciji nego kada se Vujošević 2001. vratio u Humsku. Dobio je uspostavljen pobednički sistem, sjajne igrače koji znaju da se ponašaju i koji mu veruju. Krompir je vreo zato što je postavljen neverovatan rezultatski standard koji navijačka armija i dalje želi da gleda u svom dvorištu. Upravo mu je njena podrška neophodna.

Jovanović je rođen je 1973. u Čačku. Košarku je igrao za sve mlađe selekcije kao i za prvi tim Borca i Železničara. Trenerskim pozivom je počeo da se bavi 1997. Vodio je mlađe kategorije Borca iz Zemuna i Partizana. Od 2006. je član stručnog štaba prvog tima s kojim je osvojio 12 trofeja.

S juniorskom reprezentacijom je prošlog leta osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu. I dalje je njen trener.

Podsećamo i na Partizanove hrabre poduhvate s mladim trenerima. Vujošević je s 27 godina preuzeo prvi tim s kojim osvaja titulu prvaka Jugoslavije (1987), vodi ga do trećeg mesta na završnom turniru u Kupa šampiona u Ganu (1988) a godinu kasnije uzima Kup „Radivoja Koraća” i Kup Jugoslavije.

Dve sezone kasnije na klupu seda 31-godišnji Želimir Obradovići donosi Partizanu najveći uspeh u istoriji kluba – titulu prvaka Evrope (posle je to ponovio još pet puta s drugim klubovima).

Ko će sad u Moskvu

Naravno da je Vujoševićev odlazak u CSKA probudio maštu svih onih koji vole da se bave transferima. Neki kažu da će učiniti uslugu Partizanu i za veliko obeštećenje odvesti Jana Veselog ili Aleksa Marića. Obojicu sigurno ne. Drugi predviđaju nastavak saradnje s Mekejlebom, treći da će da dovede bivše đake koji su slobodni – Kostu Perovića (bio u Valensiji) i Uroša Tripkovića (Huventud). Nije krio ni želju da sarađuje s Miroslavom Raduljicom (FMP), Nemanjom Bjelicom (Crvena zvezda)...

Bilo kako bilo, pred Vujoševićem je potpuno novi test, nešto što u Partizanu sigurno nije imao mogućnost da radi – kupovina igrača koji su mu zaista potrebni, a ne da pronalazi najbolje moguće za što manje pare. U tome je bio majstor, najbolji u Evropi. Videćemo ga u novoj ulozi o kojoj je jednom prilikom rekao:

– Barselona je pobedila Real još pre početka sezone kada je jako skupo platila Rubija. Jednostavno, ima situacija kada nešto uslovno rečeno morada se preplati.Ali, ja nemam velika iskustva oko plaćanja.

U svakom slučaju, sada pod ugovorom u timu ima Džona Roberta Holdena (SAD), Viktora Hrjapu, Alekseja Šveda, Ramunasa Šiškauskasa (Litvanija), Matjaža Smodiša (Slovenija), Dmitrija Sokolova, Andreja Voronceviča i Artjoma Zabelina. Još se ne zna šta će biti s Trajanom Lengdonom (SAD) koji ima opciju da produži ugovor, isto kao i Aleksandar Kaun. Sudbina Popsa Mensa-Bonsua (Velika Britanija), Antona Ponkrašova i Nikite Kurbanova još nije poznata. Konačnu odluku doneće Vujošević.

Filipovski pomoćnik

Prvi Vujoševićev pomoćnik u CSKA biće Sašo Filipovski (35), koji je od 2003. radio kao prvi trener Olimpije, zatim je prešao u poljski Turov, a prošlu sezonu je proveo u Lokomotivi. Iako je imao odlične rezultate u Poljskoj, dobio je otkaz, pošto je kažnjen zbog udaranja navijača protivničkog tima.

Sam svoj menadžer

Još po jednom je DuškoVujošević poseban. Bez posredstva menadžera je osigurao sebi posao kakav se retko dobija. Došli su rukovodeći ljudi CSKA, seli s njim za sto i – dogovor je lako pao. Kada vrediš i to je moguće. Advokat je zaključio pravne detalje oko ugovora. Jedino to Vujošević nije obavio sam.

Pašutin selektor Rusije

U Rusiji se svi pitaju šta će biti s JevgenijemPašutinom (41), dojučerašnjim trenerom CSKA. Kako saznajemo, preuzeće mesto selektora Rusije. Pašutin je u debitantskoj sezoni obavio odličan posao s obzirom da je CSKA u prošlu takmičarsku godinu ušao sa znatno manjim budžetom nego što je bio slučaj dok ga je vodio Italijan Etore Mesina. Ipak, Moskovljani su došli do fajnal-fora na kome su osvojili treće mesto pobedom nad Partizanom.

Zanimljivo, Pašutin je posle tog duela za prestiž u Parizu više govorio o Partizanu nego o svojoj ekipi. Tačnije, nije toliko hvalio „crno-bele” koliko Duška Vujoševića.

M. Nešović

objavljeno: 25.06.2010.
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.