Senka na Ševčenka

Izvor: Politika, 01.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senka na Ševčenka

PROMAŠAJ 2006 – Andrej Ševčenko: Gazda engleskog fudbalskog prvaka Čelzija ruski milijarder Roman Abramovič nedavno je izjavio da neće više da troši desetine miliona evra na pojačanja, već da klub treba da počne da se oslanja na podmladak u koji je takođe mnogo uložio (za vlasništvo i na igrače za tri i po godine dao više od 600 miliona). Na umu mu je sigurno bio Ukrajinac Andrej Ševčenko (30) koga je platio više od svih.

Milan se drugog najboljeg strelca u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << istoriji odrekao letos za 45 milona evra što je najveći transfer u engleskom fudbalu i jedan od pet najizdašnijih svih vremena. Dobitnik "Zlatne lopte" uglednog lista "Frans fudbal" za najboljeg evropskog fudbalera 2004. u Londonu nije ni senka golgetera za kojim su žalili Milanovi navijači. Polusezona je bila dovoljna da slava "Princa Ukrajine", počne da tamni.

Najupečatljiviji primer Ševčenkove jalovosti u napadu jeste lista strelaca u prvoj ligi. Njegov saigrač Didije Drogba iz Obale Slonovače vodi sa 12 golova posle 20 kola. Ukrajinac deli 52. mesto s tri pogotka. Ubojitiji nije bio ni u drugim takmičenjima. Jedinim golom u Ligi šampiona, protiv Levskog kod kuće (2:0), izbio je na drugo mesto liste strelaca u evrokupovima sa 57 pogodaka (vodi Nemac Gerd Miler sa 62) što znači da je najveći deo posla obavio u matičnom Dinamu iz Kijeva i Milanu.

--------------------------------------------------------------------------

DOBITNIK 2006 – Žistin Enan Arden: Belgijska teniserka Žistin Enan Arden (24) preobratila se iz najvećeg gubitnika u najvećeg dobitnika u 2006. Sezonu je završila povratkom na prvo mesto svetske rang-liste s kojeg ju je septembra 2004. svrgnula Francuskinja Ameli Morezmo.

Malo ko je očekivao preporod Belgijanke u smiraj sezone posle povrede koja ju je sredinom septembra odvojila od terena. Finale Kupa federacije protiv Italijanki u Šarlroi završila je sa suzama u očima. Platila je danak požrtvovanju pošto se "zakucala" u mrežu.

Trijumfovala je na prvom iskušenju posle dvomesečnog oporavka i to na finalnom turniru za osam najboljih teniserki u sezoni u Madridu. Nagoveštaj je bio sumoran jer ju je Morezmo savladala u prvom kolu u grupi. Međutim, uspela je da se probije u polufinale u kojem je bila uspešnija od najvećeg favorita Ruskinje Marije Šarapove.

Tim uspehom preotela je Francuskinji čelo liste, ali nije propustila šansu da joj u finalu naplati još dugova. Morezmo je bila kobna po nju u dva velika finala u 2006, na Međunarodnom prvenstvu Australije, koje je Enan Arden, ruku na srce, predala zbog stomačnih tegoba, i na Vimbldonu. Gubitnik je bila i na Međunarodnom prvenstvu SAD. U odlučujućem meču je poklekla pred Šarapovom.

Prvencom na završnim trunirima zaokružila je sezonu sa šest trofeja. Zaradila je više od četiri miliona evra.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.