Maroko Internacionale

Izvor: B92, 06.Dec.2022, 13:08

Maroko Internacionale

Jedno od najprijatnijih iznenađenja Mundijala u Kataru je selekcija Maroka.

Međutim, ne možemo istaći "Lavove Atlasa" kao primer velikog napretka afričkog fudbala.

Problem je u tome što je čak 14 reprezentativaca Maroka rođeno van samog Maroka i Afrike.

Belgija, Holandija, Kanada, Francuska, Španija i Italija su zemlje porekla najvećeg dela ovog afričkog tima.

Migracije, svet bez granica, nasleđe kolonijalizma i globalizacije i "poziv" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porekla doveli su do toga da više od polovine marokanskog tima nije rođeno u toj afričkoj zemlji.

Ovo je slučaj sa Jasineom Bunouom, Munirom Mohamedijem, Romanom Saisom, Ašrafom Hakimijem, Nusairom Mazrauijem, Sofijanom Amrabatom, Selimom Amalahom, Amineom Haritom, Ilijasom Čairom, Bilalom El-Kanousom, Hakimom Ziješom, Sofijaneom Bufalom, Zakarijom Abukhlairom, Validom Čedirom.

A u osmini finala protiv selekcije Španije će za Maroko nastupiti dvojica Španaca. Hakimi, igrač PSŽ-a je rođen u Madridu, a Mohamedi u Melilji.

"Išao sam da se oprobam sa španskim timom u Las Rosasu, ali sam video da to nije moje mesto, nisam se osećao kao kod kuće. Nije bilo zbog nečega konkretnog, već zbog onoga što sam osećao, jer to nije bilo ono što sam primio kod kuće, što je arapska kultura, jer sam Marokanac. Želeo sam da budem u timu Maroka", objasnio je Hakimi zašto nije izabrao Španiju.

Mohamedi je izabrao Maroko iz istog razloga.

"Rođen sam u Melilji. Ja sam i osećam se Špancem, ali me i krv vuče", priznao je golman pre sučeljavanja sa "Crvenom furijom" na SP.

Marokanski golman ima dugu istoriju u španskom fudbalu. Branio je boje Seute, Almerije B, Melilje, Numansije i Malage tokom dvanaest godina koliko je igrao u nacionalnom prvenstvu.

A Ziješ i Mazraui su Holanđani "proizvod" koji igraju za Maroko. Njih dvojica su među najkvalitetnijim fudbalerima u marokanskom timu.

Ziješ, kada je 2015. branio dres holandskog Tventea, odlučio je da odbije poziv "Oranja", sa kojim je blistao u nižim kategorijama, i prihvati poziv Maroka zbog svog porekla.

Holandska legenda Marko van Basten ga je nazvao "glupim" zbog odluke koju je doneo.

Sličan je i slučaj Mazrauija, takoji je takođe rođen u Holandiji, ali od detinjstva je bilo jasno da želi da igra za Maroko.

Kao i Ziješ, obojica igrača su odbila da igraju na Svetskom prvenstvu u Kataru zbog napetih odnosa sa bivšim selektorom Vahidom Halilhodžićem.

Imenovanje Valida Regraguija dovelo je do toga da promene svoju odluku.

Sofijan Amrabat i Zakarija Abuhlal, fudbaleri Fiorentine i Tuluza, upotpunjuju spisak aktuelnih marokanskih reprezentativaca koji su rođeni u Holandiji.

Posle Holanđana, Belgijanci i Francuzi su najzastupljenije zemlje među "Lavovima Atlasa". Obe imaju po trojicu fudbalera.

Selim Amalah (Standard Lijež), Ilijas Čair (Kvins Park Rendžers), Bilal El Kanus (Genk) su rođeni Flamanci, dok su Romen Sais (Bešiktaš), Sofijan Bufal (Anže) i Zakarija Abuhlal (Tuluz) "Francuzi".

Maroko Internacionale upotpunjuju još dve zemlje, od kojih je i jedna neevropska.

U Kanadi je rođen golman Sevilje Jasin Bunu. Sadašnji "Samora" LaLige rođen je i živeo u Montrealu osam godina, dok se sa porodicom nije vratio u Maroko.

"Ja sam više Marokanac od bilo čega drugog", izjavio je golman marokanskog tima.

Valid Čedira, igrač Barija, tima iz italijanske Druge lige, poslednji je među "strancima" u "Lavovima Atlasa" koji su postigli tri od četiri gola Maroka u grupnoj fazi.

A protiv Španije će nastojati da nastave da ulivaju teror svojim urlikom, najinternacionalnijim na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.