Juniori u polufinalu

Izvor: RTS, 17.Avg.2012, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Juniori u polufinalu

Juniori Srbije plasirali se u polufinale Evropskog prvenstva u Litvaniji i Letoniji za igrače do 18 godina. “Orlići” su sasvim zasluženo došli u priliku da se bore za medalju: Srbija - Bugarska 88:79 (20:15, 24:20, 24:21, 22:19). Protivnik u polufinalu je Litvanija koja je savladala Letoniju sa 65:53. Meč se igra sutra od 18.00 časova.

Izabranici selektora Dejana Mijatovića u četvrtfinalu pobedili su u Viljnusu selekciju Bugarske i na taj način ostvarili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << primarni cilj obezbedivši učešće naredne godine na Svetskom prvenstvu u Češkoj. Ponovo je presudila izuzetna timska igra srpskih košarkaša, pošto su čak trojica igrača imala dvocifren učinak, od osam koji su se upisali u strelce.

Posle početnog ispitivanja snaga Srbija je prva došla do osetnije prednosti od 9:2 u trećem minutu. Ubrzo su juniori došli i do dvocifrene prednosti - 16:6 u šestom minutu, prevashodno zahvaljujući odličnoj odbrani, glavnoj karakteristici ove generacije. Bugari su se ipak trgli i serijom od 9:4 uspeli da do kraja prve četvrtine prepolove zaostatak.

Nastavili su košarkaši Bugarske da smanjuju prednost izabranika Dejana Mijatovića i za nepun minut od starta druge četvrtine prišli su na poen minusa - 20:19. Ubrzo su došli i do prvog vođstva (23:22) u 14. minutu. Uspeli su srpski košarkaši da stabilizuju igru i od tada se igralo u serijama. Prvo je Srbija došla do tri poena prednosti (32:29), a potom su Bugari serijom 9:3 došli do tri poena viška (35:38). Na kraju su završni udarac u prvom poluvremenu ipak zadali srpski košarkaši preko Nikole Čvorovića , koji je u poslednjoj sekundi pogodio koš za minimalnu prednost od 40:39.

Oscilacije su nastavljene i u drugom delu. Srbija je serijom od 10:2 došla do devet poena prednosti u 23. minutu, ali su Bugari vrlo brzo prišli na četiri poena minusa 54:50. Sa tom razlikom ušlo se u poslednju deonicu (64:60). U poslednjem periodu izabranici Dejana Mijatovića nijednog trenutka nisu dozvolili da prednost padne na ispod četiri poena razlike, a stigli su i da je u 34. minutu uvećaju na osam poena (74:66). Konačan udarac zadao je Nikola Radičević 1,58 pre kraja, kada je podigao prednost na maksimalnih 12 poena razlike (80:68).

Tada je bilo jasno da je trasiran put ka velikoj pobedi, za koju zasluge nosi čitav tim, ali ipak treba izdvojiti tri igrača, zbog fantastičnih ostvarenja. Stefan Pot bio je najefikasniji sa 24 poena, izuzetan je bio Nikola Radičević sa 21 poenom, 11 asistencija i 6 skokova, a novi dabl-dabl uknjižio je Nikola Janković (13 poena i 10 skokova).

"Teška utakmica. Bugarska se pokazala kao neugodna ekipa, sa dobrim šutom i velikom širinom u igri. Mnogo rada trebalo je da se uloži u odbrani. Čestitam igračima ponajviše za prelazak ovog stepenika, što nikada nisu uspeli i probili su psihološku barijeru. Ovo je novi momenat za njih, ali su ga zaslužili jer su bili pravi tim. Imali smo 40 minuta jači voljni momenat, pobedila je hladna glava, rezon i upornost, naspram euforije i transa Bugara, koji su šutirali i sa osam, devet metara. Održali su ritam i kontrolu utakmice", nije krio zadovoljstvo posle velikog uspeha selektor Dejan Mijatović.

Osvrnuo se selektor i na predstojeće polufinale, protiv Litvanije ili Letonije.

"Utakmica sa Litvanijom bila nam je jedna od najboljih na Prvenstvu, ali sa šutom za tri 0:14 nismo mogli da je dobijemo. Međutim, držali smo agresivnost i nisu nas 'šetali', što je recept i za polufinale. Treba da rešimo još neke preostale prazne hodove, ali momci mogu dalje. Potrebna je psihološka stabilnost i mir, pošto će tu biti prisutan i aspekt publike", istakao je selektor Dejan Mijatović .

SRBIJA U18: Radičević 21 (11 as, 6 sk), Pot 24, Đukanović, Rebić, Čvorović 8 (6 sk), Kutlešić, Anđušić 3, M. Janković, N. Janković 13 (10 sk), Andrić 8, Ristić 4, Šalić 7.

BUGARSKA U18: Grozev 10, Kirilov 3, Mihajlov 2, Vezenkov 16, Stojanov 4, Karamfilov 8, Minkov 14, Angelov, Jankov, Galabov 7, Vutev 15, Dikov.

Juniori Srbije naredni meč igraju u polufinalu 18. avgusta od 18:00 časova, u Viljnusu u Simens areni, protiv pobednika meča Litvanija - Letonija.

Četvrtfinale: Španija - Rusija 56:58, Srbija - Bugarska 88:79, Litvanija - Letonija (18:00), Hrvatska - Italija (20:15).

 
Pogledaj vesti o: Litvanija,   Evropsko prvenstvo

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.