EP: Mladi u finalu!

Izvor: B92, 14.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP: Mladi u finalu!



Mlada reprezentacija Srbije plasirala se u finale Evropskog prvenstva u Sloveniji, pošto je u polufinalnom meču savladala selekciju Italije rezultatom 77:62 (17:14, 24:14, 6:13, 30:21). Najbolji u našoj ekipi bili su Nikola Dragović sa 21 (5-6 za dva, 3-4 za tri) i Miloš Teodosić sa 19 poena (5-8 za dva, 1-5 za tri). U poraženoj ekipi najefikasniji je bio Aradori sa 12 poena. U borbi za odbranu titule Srbija će se sastati sa Španijom, koja je pobedila Rusiju sa 76:69. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Selekcija Srbije je neodlučno ušla u meč, ali Italijani to nisu najbolje iskoristili, pošto su za 5 minuta rastrzane igre naših stekli samo 6 poena prednosti – 8:2. Tepić je povezao redove ekipe Vlade Vukoičića, nadomestio nešto lošiji početak Teodosića i trojkom doneo Srbiji prvo vođstvo – 17:14.

Furiozna igra 'orlića' viđena je u drugom periodu, a seriju 20:2 zaokružio je trojkom Stefan Nikolić. Odličan u reketu bio je Vladimir Štimac, koji je veoma brzo sakupio 10 skokova, a uhvatio je i nekoliko bitnih lopti kada su se naši mučili na početku. Italijani su posle trojke Aradorija došli na minus 10, ali je Dragović zapečatio fenomenalan nastup u prvom delu igre trojkom u poslednjoj sekundi, pa se na odmor otišlo sa rezultatom 41:28 za Srbiju.

U prvom poluvremenu igralo se vrlo brzo, pa su košarkaši oba tima našli na liniji slobodnih bacanja samo 5 puta.

'Azuri' su zaigrali znatno čvršće posle 15-minutnog odmora, a rezultat snažne odbrane bio je očigledan – za celu četvrtinu Srbija je postigla samo 6 poena (Dragović 5).

Početkom poslednje deonice stvar je u svoje ruke uzeo Miloš Teodosić, koji ubacuje 5 uzastopnih poena i vraća Srbe na dvocifrenu razliku – 52:41. Štimac zatim postiže poene iz 'odbojke', a nedugo posle Dragović iz nemoguće pozicije pogađa koš i rešava pitanje pobednika.

Jedino što su Italijani do kraja pokazali jeste nervozno i nepristojno ponašanje, u čemu se posebno isticao Danijel Lorenco Heket (zaradio i tehničku grešku).

Finale između selekcija Srbije i Španije na programu je u nedelju od 19 časova.

Štimac: "Želimo titulu"

Nakon završetka utakmice mladi centar srpske reprezentacije Vladimir Štimac rekao je da Srbija želi titulu na ovom šampionatu.

"Znači nam ova pobeda puno, ali to nije ono zbog čega smo došli. Mi želimo titulu. Takmičenje je bilo teško, ali mi smo na terenu pokazali da smo tim, da smo jedno", rekao je posle meča Štimac.

"Uzbuđen sam što ćemo biti u finalu, to je naš cilj. Ipak, Španija je jaka na svim pozicijama i sigurno će biti teško", dodao je on.

Koorganizatori EP, Italijani sutra će igrati sa Rusijom za bronzu, pošto 14 poena Pjetra Aradorija i po 10 Davida Brutonija i Danijela Haketa nisu bila dovoljna za trijumf u meču sa Srbijom.

Selektor Italije Pino Sakripanti bio je impresioniran igrom Srbije. "Kretali su se dobro, donosli dobre odluke. A mi nismo uspevali da postižemo koševe u ključnim trenucima i bili smo ponekad nervozni", rekao je on.

"Pokušao sam sve moguće. Pokušao sam da igram i sa niskom postavom i ponekad je to išlo, ali su oni na kraju bili bolji", dodao je Sakripanti

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.