DALAS: Bez starca nema udarca

Izvor: MVP.rs, 17.Okt.2016, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DALAS: Bez starca nema udarca

Vlasnik tima se potrudio da svojoj prvoj zvezdi obezbedi pristojan oproštaj.

Istorija Dalasa, koji je do 2001. godine samo šest puta igrao u plej ofu, počela je da se menja u leto 1998. godine. Don Nelson je napravio aranžman sa Milvokijem i Finiksom, pa su u Teksas stigli Dirk Novicki i Stiv Neš. Od 2001. do 2016. Maveriksi su samo jednom propustili doigravanje, a 2011. su osvojili titulu. Na taj način najbolje može da se opiše uticaj sjajnog Nemca >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << na istoriju ove franšize.

Mark Kjuban spada u kategoriju onih vlasnika za koje klub nije samo profit. Ne žali novac kako bi bio konkurentan u svakoj sezoni i kako bi najboljem igraču u istoriji Dalasa obezbedio dostojan put u penziju. Rik Karlajl i Dirk Novicki će biti važan faktor i u sezoni koja dolazi, ali će njihovi krajnji dometi u velikoj meri zavisiti od zdravstvenog stanja u ekipi.

Informacije Divizija: Jugozapad Lokacija: Dalas (Teksas) Dvorana: Amerikan Erlajnz Centar (21.146) Vlasnik: Mark Kjuban (58) GM: Doni Nelson (54) Trener: Rik Karlajl (56) Ime tima: Dalas Maveriks (1980-) Titule: 1 (2011)

Startni plejmejker biće Deron Vilijams, koji iza sebe ima solidnu sezonu nakon niza povreda koje su mu se dogodile. Najbolja forma je daleko iza njega, ali "keca" koji je u jednom trenutku bio među najboljima u Ligi nikako ne bi trebalo potceniti. Uz to, na kraju sezone mu ističe ugovor, pa nema sumnje da će dati sve od sebe kako bi obezbedio novu višegodišnju saradnju sa nekom od ekipa u najjačoj ligi na svetu. Ispomoć će mu biti Hose Huan Barea, Devin Heris i Set Kari.

Glavno oružje na poziciji "dva" će biti Vesli Metjuz. Pouzdani bek je prethodnog leta potpisao četvrtogodišnji ugovor sa Dalasom u trenutku kada se oporavljao od povrede Ahilove tetive, koju je doživeo 5. marta 2015. upravo u susretu sa Mavsima. U prethodnoj sezoni nije blistao, ali bi trebalo imati u vidu da je doživeo jednu od najtežih povreda u profesionalnom sportu. To bi sada trebalo da ostavi iza sebe i da u takmičarskoj godini koja sledi povrati formu iz vremena kada je branio boje Blejzersa. Alternativa na mestu beka, ali i niskog krila, biće sofmor sa Virdžinije, Džastin Anderson. On je bio 21. pik na Draftu 2015, a u nekoliko navrata u prethodnoj sezoni je pokazao znake da bi mogao da napravi solidnu NBA karijeru.

Povučeni brojevi 15 - Bred Dejvis 22 - Rolando Blekmen

Dobar deo seleri kepa Dalas je tokom leta koje iza nas potrošio na Herisona Barnsa. Proizvod Severne Karoline je dobro funkcionisao u Golden Stejtu kao igrač iz drugog plana u prethodne četiri sezone sve do poslednjeg finala. Ekipa Klivlenda mu je ostavila dosta prostora kako bi zaustavila Stefana Karija i Kleja Tompsona, a Barns je promašio bukvalno sve otvorene šuteve. Ipak, Mavsi su mu ponudili 94 miliona za četiri godine i stigao je u Teksas kao zamena za Čendlera Parsonsa, koji je svoj talenat odneo u Memfis.

Novicki će i dalje biti prva opcija na "četiri". Tokom leta je produžio ugovor na još dve godine, a Kjuban mu je dao više novca nego što je Nemac tražio. I dalje ima kvalitet da se nosi sa najboljima, ali ne sam. Za uspehe Mavsa biće mu potrebna velika podrška saigrača. Menjaće ga Dvajt Pauel, Kanađanin kome će naredna sezona biti treća u karijeri. U prethodnoj je imao blistave momente, pa se u onoj koja sledi očekuje da napravi iskorak ka kanstantnosti.

Startna petorka PG: Deron Vilijams SG: Vesli Metjuz SF: Herison Barns PF: Dirk Novicki C: Endru Bogut

Veliki skandal tokom leta 2015. je izazvalo hoću-neću ponašanje Diandrea Džordana. Dalas je bio na pragu da reši pitanje centra na dugi niz godina, ali se Džordan predomislio i potpisao višegodišnji ugovor sa Klipersima. Nekorektan potez ovog igrača ostavio je Mavse na cedilu. Problem su trenutno rešili sa Zazom Pačuliom, a u novoj sezoni startna "petica" će biti Endru Bogut. Australijanac je stigao u trejdu sa Voriorsima, koji su morali da naprave prostor u seleri kepu za potpisivanje Kevina Durenta. Bogut ima još godinu dana ugovora, pa će, poput Vilijamsa, morati da pruži sve što ima kako bi nekoga ubedio da mu, uprkos velikom broju povreda, ponudi novu višegodišnju saradnju. Alternative za Dalas u narednoj sezoni će biti Salah Mežri i ruki Ej Džej Hemons.

Iluzorno je govoriti o kvalitetu stručnog štaba i igračkog kadra Dalasa, ali je osnovno pitanje da li skup veteran načetih povredama može da ostane zdrav tokom sezone i u punom sastavu uđe u doigravanje. Ukoliko im to pođe za rukom niko neće želeti da ih vidi naspram sebe u doigravanju.

(foto: Mavericks)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.