Četvorka u Kući slavnih

Izvor: Sportski Žurnal, 07.Jul.2011, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvorka u Kući slavnih



Specijalna komisija NHL odlučila je koja će četiri bivša igrača ove godine dobiti mesto u hokejaškoj Kući slavnih. Na svečanosti, koja će u novembru biti održana u Torontu, gradu gde se nalazi ova institucija u Kuću slavnih biće primljeni bivši golman Ed Belfor, bek Mark Hou, te napadači Dag Gilmor i Džo Nivendajk.
Tokom 17 sezona u NHL u kojima je dva puta osvojio „Vezina teofej“ namenjen jaboljem golmanu, „Kalder >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << trofej“ namenjen najboljem novajliji, te Stenli kup 1999. Belfor je nosio dresove Čikaga, San Hozea, Dalasa, Toronta i Floride.
Mark, sin čuvenog Gordija Houa, nosio je dresove Hartforda, Filadeflije i Detroita, a osim što je tri puta bio drugi u izboru za „Noris trofej“, namenjen najboljem beku sezone, nije imao značajnijih uspeha. Iako je u karijeri odigrao više od 1.400 mečeva sa skoro isto toliko osvojenih poena u dresovima Sent Luisa, Kalgarija, Toronta, Nju Džersija, Čikaga, Bafala i Montreala, Dag Gilmor osvojio je jedan „Frenk Džej Selke trofej“ namenjen najboljem napadaču u obavljanju odbrambenih zadataka, a što je najvažnije i jedan Stenli kup 1989. kao član Kalgari Flejmsa.
Najveća zvezda od svih novih članova Kuće slavnih je sadašnji generalni menadžer Dalas Starsa Džo Nivendajk. Tokom uspešne karijere u kojoj je nosio dresove Kalgarija, Dalasa, Nju Džersija, Toronta i Floride, Nivendajk je sa prve tri navedene ekipe stigao do isto toliko Stenli kupova. Osim ovih titula ima i olimpijsko zlato sa Kanadom sa ZOI 2002. u Solt Lejk Sitiju, osvajač je „Kalder trofeja“, „Kon Smit trofeja“, namenjenog najboljem igraču plej – ofa, te je dva puta postizao više od 50 golova u regularnom delu sezone.


Zdeno u policiji


Pošto je doveo Boston Bruinse do Stenli kupa, kapiten novih šampiona NHL Slovak Zdeno Hara mora u policiju. Naime, radi se o slučaju koji se dogodio 8. marta, kada je posle šestokog starta korpulentnog Slovaka, napadač Montreala Maks Paćioreti povredio vratne pršljenove. Iako je tada prošao bez suspenzije, policija Montreala otvorila je istragu, koja će biti završena svedočenjem Hare.


Lajhu 27 miliona $


Obzirom da je u upravo završenoj sezoni bio jedan od najefikasnijih napadača Vašingotn Kepitalsa, Kanađanin Bruks Lajh nagrađen je novim ugovorom. Tako je levokrilni napadač potpisao novi šestogodišnji ugovor vredan 27 miliona dolara, odnosno 3,5 miliona zelenih novčanica po sezoni, što je skoro duplo više od dosadašnje plate. Na ovaj način čelnici Kepitalsa rešili su važno pitanje, jer će i dogodine na okupu zadržati kostur ekipe, koja iz godien u godinu važi za favorita šampionata.


Pol Karija završio karijeru


Jedan od napadača, koji je obeležio 90 – te godine prošlog veka u NHL Pol Karija odlučio je da završi kariejru. Razlog za ovakvu odluku levog krila, koji je u 989 utakmiac osvojio isto toliko poena, je teška povreda, od koje se, uprkos propuštenoj sezoni nije oporavio. Započevši karijeru u rodnom vankuveru, Karija je tokom karijere najduže bio član Anahajm Daksa, a nosio je i dresove Kolorado Avelanša, Nešvil Predatorsa i Sent Luis Bluza.


Kanaksi zadržali tandem


Pošto su zadržali Kevina Bieksu, čelnici Vankuver Kanaksa uspeli su da postignu dogovor sa još dvojicom igrača, koja su ih dovela do velikog finala plej – ofa. To su bek Endru Alberts i napadač Maks Lapjer, koji su potpisali nove dvogosišnje ugovore. Za obnivu vernosi Alberts će biti nagrađen sa 2,45, a Lapjer sa 2 miliona dolara. Za razliku od njih zajednički jezik sa bekom Kristijanom Erhofom nije pronađen, tako da je on prosleđen Njujork Ajlandersima u zamenu za pika četvrte runde drafta 2012, koji su ga dalje prosledili u Bafalo Sejberse.


Maršan u penziji


Posle 17 sezona u kojima je uspeo da osvoji dva Stenli kupa centar Tod Maršan otišao je u penziju. Izabran kao pik sedme runde (ukupno 164.) na draftu 1993. od strane Njujork Rendžersa, Maršan je iste godine karijeru započeo u Edmonton Ojlersima. Pred kraj sezone vratio se u Rendžere i u čuvenoj ekipi sa Brajanom Ličem, Markom Mezijeom i Vejnom Greckim stigao do prve šampionske titule. Potom se vratio u Edmonton, gde je ostao sve do 2003., kada je prešao u Kolambus Blu džekitse. Posle dve sezone u Ohaju, Maršan se preselio u Anahajm, gde je ostao do samog kraja. U međuvremenu u sezoni 2006 – 2007. sa Patkama je osvojio još jednu titulu. Ukupno je odigrao 1.195 mečeva u kojima je zabeležio skor od 498 poena.


Druri napustio Rendžere


Njujork Rendžersi su ostali bez kapitena. Pošto je zbog teške povrede propustio gotovo celu prošlu sezonu, čelnici kluba sa Menhetna odlučili su da otkupe poslednju godinu ugovora centralnog napadača Krisa Drurija i tako mu daju slobodu u budućem izboru, a sebi stvore dovoljno prostora za angažovanje novog oklopnika.


Hol još godinu


Iskusni napadač Adam Hol prihvatio je ponudu i potpisao novi jednogodišnji ugovor sa Tampa bej Lajtningsima. Finansijski detalji ugovora nisu objavljeni.


Gerb ostaje u Bafalu


Kako bi izbegli arbitražu, koja bi po svoj prilici donela po njih negativnu odluku, čenici Bafalo Sejbersa odlučili su da ograničeno slobodnom agentu Nejtanu Gerbu ponude novi ugovor. Centralni napadač je prihvatio ponudu i stavio paraf na novi trogodišnji ugovor.


Laros uz Uragane


Napadač, koji igra na poziciji levog krila Čed Laros potpisao je novi dvogodišpnji ugovor za Karolina Harikejnse vredan 3,4 miliona dolara. Po novom ugovoru Laros će dogodine inkasirati 1,5, a u sezoni 2012 – 2013. 1,9 miliona dolara, što je na nivou prošlosezonske plate.




Tandem veran Ajkulama


Napadač Endru Dežardan i golman Aleks Stalok i dogodine će nositi dres San Hoze Šarksa. Obojica su prihvatila ponude čelnika kluba iz Silicijumske doline i potpisali jednogodišnje ugovore, a očekuje se da će njihovim stopama krenuti još nekoliko članova Ajkula.


Beržeron veran Munjama


Čelnici Tampa bej Lajtninga na dve godien su rešili pitanje barem jednog defanzivca. Novi ugovor sa ekipom sa Floride potpisao je Mark – Andre Beržeron, koji će dres tima iz Tampe nositi još najmanje dve sezone.


Dupi još dve godine


Jedan od najopsanijih igrača u NHL iz prostog razloga što mu je specijalnost postizanje goloav u situaciji sa igračem manje Paskal Dupi, potpisao je novi ugovor. Levokrilni napadač stavio je paraf na novi dvogodišpnji ugovor sa Pitsburg Pingivnsima, po kome će godišnje primati po 1,5 miliona dolara na ime plate.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.