Beč: Zverski na igrača pred derbi

Izvor: B92, 04.Apr.2014, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beč: Zverski na igrača pred derbi

Derbi Beča između Rapida i Austrije na programu je u nedelju, a u četvrtak uveče dobio je najgoru moguću uvertiru - napad na igrača.

Prema navodima austrijskih medija, maskirani navijači Rapida napali su igrača Austrije i U19 reprezentativca Valentina Grubeka i naneli mu povrede po leđima i grudnom košu.

Bezumni napad se dogodio između osam i devet časova, na parkingu ispred "Generali" stadiona, kada je petnaestak maskiranih navijača brutalno nasrnulo na mladog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << igrača.

On je posle napada prebačen u bolnicu, gde su mu konstatovane povrede leđa i grudi, da bi kasnijim testovima bilo utvrđeno da je povredio i koleno.

Kako se dalje navodi u bečkoj štampi, navijači Rapida su došli do stadiona večitog rivala u nameri da sabotiraju koreografiju suparnika na tribini, ali su, shvativši da im 'saznanja' nisu dobra, bes iskalili na 19-godišnjem Grubeku.

"Pozvali su me i pitali da li sam navijač Austrije. Nisam odgovorio. Jedan mi je pritrčao i oborio me, a onda su me tukli dok sam bio na zemlji. Samo sam se trudio da zaštitim glavu", rekao je nesrećni fudbaler.

"Šokiran sam, takođe i svi moji igrači", kaže trener Austrije Herbert Gager. "Želimo da u nedelju dobijemo derbi za Valentina i na samom terenu odgovorimo na pravi način".

Portparol kluba Markus Krečmer bio je izuzetno oštar:

"Ovo su neoprostive stvari kojima nema mesta u fudbalu. Ovo je težak napad na celu porodicu Austrije. Sve granice su pređene i ovakve stvari se ne mogu vise tolerisati. Ako ne reagujemo, ko zna dokle će ovakve stvari dovesti. U pitanju su teške telesne povrede, na potezu je policija, ali i Rapid. Mi bismo u sličnoj situaciji takvim ljudima zabranili pristup stadionu, nadamo se da će i Rapid postupiti tako. Predložićemo Bundesligi da se zabrana proširi na celu zemlju. Vremena osvete 'oko za oko i zub za zub' su odavno prošla. Do nedelje ćemo intenzivno razgovarati sa našim navijačima. Derbi mora da bude spektakl, bez kurcšlusnih situacija".

Predstavnici Rapida su zgroženi bezumljem osoba koje navodno predstavljaju njihov klub.

"Još uvek nemamo detaljne informacije, ali moramo da budemo sasvim jasni: osuđujemo svaku formu nasilja i ograđujemo se od njega. izuzetno smo zainteresovani za hitno razrešenje incidenta. Ukoliko je sa njim povezan iko ko ima veze sa Rapidom, pretrpeće najozbiljnije moguće konsekvence. Želimo Valentinu Grubeku brz oporavak", rekao je portparol zelenih Peter Klinglmiler.

"Smatram da je pređena odlučujuća tačka, otišlo se predaleko. Napad na igrača mora da vas podstakne na brigu i razmišljanje. Ovakvim stvarima gubi fudbal, kao i sport uopšte. U centru pažnje su stvari koje ne bi trebalo da budu tu. Manje ljudi će doći na derbi, radovati se spektaklu. Sada je prioritet da se što pre pronađu počinioci i da oni budu kažnjeni. Ne sme se dozvoliti da svi navijači budu bačeni u isti koš", kaže kapiten Rapida Štefen Hofman.

Derbi Beča, 309. po redu, igra se u nedelju od 15 časova. Ekipe su na pozicijama 2 i 3 u Bundesligi, Rapid nije izgubio već mesec dana, a Austrija još od feburara, od 308. derbija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Beč: Zverski na igrača pred derbi

Izvor: B92, 04.Apr.2014

Derbi Beča između Rapida i Austrije na programu je u nedelju, a u četvrtak uveče dobio je najgoru moguću uvertiru - napad na igrača...Prema navodima austrijskih medija, maskirani navijači Rapida napali su igrača Austrije i U19 reprezentativca Valentina Grubeka i naneli mu povrede po leđima i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.