Izvor: RTS, 01.Jan.2024, 08:01

Срби међу спортистима који су обележили 2023. годину

Велики број спортиста обележио је минулу 2023. годину. Светски спорт богатији је за нове шампионе, повратнике на велику сцену у великом стилу, али и рекордере који из дана у дан надмашују ривале, али и саме себе.
Година која је прошла била је плодоносна >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за доста спортиста, неки су освајали домаћа првенства и купове, неки су се окитили титулама континентуалних шампиона, неки пак постали светски прваци, а неки су обарали рекорде који ће тешко бити надмашени поново.
Најзапаженији у 2023. години били су Новак Ђоковић, Макс Ферстапен, Лео Меси, Никола Јокић, Кајли Макион и Симон Бајлс.
Новак Ђоковић некрунисани тениски краљ Српски тенисер у 2023. години дао је завршну реч и ставио тачку на расправу и питање - ко је најбољи тенисер свих времена?
Новак је у години која је прошка учествовао на 12 турнира, играо осам финала, а освојио њих седам. Остварио је 56 победа и седам пута изгубио, чиме је са 82 одсто успешности био најбољи на АТП туру.
Ђоковић је у своју витрину, у којој се сада налази 98 пехара, додао турнир АТП 250 у Аделејду, два мастерса – Синсинати и Париз, три гренд слема – Аустралијан опен, Ролан Гарос и Ју-Ес опен и Завршни турнир у Торину.
Српски тенисер је био близу и календарског гренд слема, али је у финалу Вимблдона после велике борбе поражен од Шпанца Карлоса Алкараза.
Годину је, осми пут у каријери, завршио као најбољи играч на АТП листи, најближи му је Федерер који је давно остао на шест.
Уз све ово, најбољи тенисер света свих времена у минулој сезони зарадио је и 15.936.097 долара.
Никола Јокић - НБА шампион и "покрадени" МВП Рођени Сомборац далеко је најутицајнија кошаркашка личност у минулој години. Јокић је са Денвер нагетсима стигао до своје прве титуле НБА шампиона пошто је његов тим у финалу био бољи од Мајами хита са 4:1 у серији.
Повремени репрезентативац Србије је у финалној серији освојио и награду за најкориснијег играча, док му је награда за најкориснијег играча сезоне ипак "исклизнула" из руку и отишла код Камерунца Џоела Ембида.
Да је освојио обе МВП награде у истој сезони, Јокић би се придружио елитном друштву: Леброну Џејмсу, Мајклу Џордану, Кариму Абдул-Џабару, Мозесу Мелоуну, Лерију Бирду, Тиму Данкану, Меџику Џоунсону и Хакиму Олаџувону.
Јокић би, да је добио титулу најкориснијег играча сезоне, ушао у друштво Лерија Бирда, Вилта Чемберлена и Била Расела, који су три пута у низу проглашавани за најкориснијег играча.
Јокић би тако у 28. години био на три МВП признања, па би имао велике шансе да достигне четири, колико имају Леброн Џејмс и поменути Чемберлен.
Макс Ферстапен - "летећи" Холанђанин  Макс Ферстапен је статистички имао најбољу сезону у историји Формуле 1 након што је оборио неколико рекорда на Великој награди Абу Дабија 2023. 
Троструки шампион света победио је у рекордних 19 трка у сезони, уз друга достигнућа попут највише вожених кругова у сезони, највеће разлике у бодовима у односу на другог у првенству и још много тога.
Као недвосмислено најдоминантнији возач у 2023. години, освојио је 19 од 22 трке, што му даје проценат победа од 86 одсто.
Ферстапен је ове сезоне свих 12 пол позиција претворио у победе, па сада укупно има 16 оваквих тријумфа у каријери у низу.
Од тих 12 пол позиција, шест је освојено у склопу хет-трика. То се дешава када возач оствари пол позицију, победу на трци и најбржи круг током викенда.
У 2023. години Холанђанин је освојио 575 бодова током сезоне, чиме је оборио рекорд који је поставио са 454 бода претходне сезоне.
Лео Меси освојио осму златну лопту Лионел Меси је добитник Златне лопте за 2023. годину, а Аргентинцу је то осми пут у каријери да је лауреат престижне фудбалске награде за најбољег фудбалера света.
Аргентинац је репрезентацију предводио до титуле шампиона света у Катару, због чега је заслужио трофеј испред Ерлинга Холанда, Килијана Мбапеа, Кевина де Брујнеа и Родрија.
За репрезентацију је на највећој светској смотри наступио седам пута, постигао исто толико голова и поделио три асистенције.
Пехар му је предао чувени Енглез Дејвид Бекам, власник Интера који га је и довео у Мајами.
Меси је за екипу која игра МЛС уписао 14 наступа, где је постигао 11 погодака и поделио пет асистенција.
Симон Бајлс - повратак најбоље у великом стилу Две године након што се због проблема са менталним здрављем повукла из професионалног спорта, а самим тим и са са Олимпијских игара у Токију 2021, Бајлс се у 2023. години вратила у великом стилу.
Американка је у 26. години била најдоминантнија спортисткиња у свом спорту.
Бајлс на Светском првенству у октобру била импресивна. У једном од најконкурентнијих светских првенстава икада иза себе је оставила спортисткиње деценију млађе, у спорту који традиционално ставља нагласак баш на младост.
Омалена, 146 центиметара висока олимпијска шампионка, освојила је своје рекордно шесто светско првенство, чиме је апсолутна првакиња. Американка је тако стигла до невероватне бројке од 30 медаља - 23 златне, четири сребрне и три бронзане.
Бајлс ће на Олимпијским играма у Паризу 2024. покушати да освоји злато први пут од Рија 2016. и додатно учврсти свој статус најбоље гимнастичарке свих времена.
Кајли Макион - апсолутна рекордерка у 2023. Оно што су Новак Ђоковић и Макс Ферстапен урадили у својим спортовима, Кајли Макион је постигла у пливању леђним стилом.
Макион је постала апсолутна шампионка поставивши три светска рекорда у све три леђне дисциплине.
Аустралијска пливачица се истакла међу женама на Светском првенству у Фукуоки, а потом и Светском купу у Будимпешти.
Ова 22-годишњакиња поставила је и нове светске рекорде на 50 и 100 метара леђно на Светском купу у Будимпешти, поставши прва женска пливачица која истовремено држи светски рекорд у свим дужинама у леђном пливању.
Мекион је трку на 50 метара испливала за рекордних 26,86 секунди, чиме је за 12 стотинки надмашила рекорд који је држала Кинескиња Ли Сјан.
Трку на 100 метара у Будимпешти завршила је за 57,33 секунде, чиме је поставила нови рекорд. 
Мекион је у Аустралији у марту оборила и рекорд на 200 метара леђно, када је пливала два минута, три секунде и 14 стотих.
Проглашена је за најбољу женску пливачицу у 2023.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.