Izvor: RTS, 15.Feb.2024, 07:06

Србија против Мађара у разигравању, затим борба за финале (12.20, РТС2)

Ватерполо репрезентација Србије после пораза од Хрватске 15:13 у четвртфиналу игра мечеве за разигравање од петог до осмог места на Светском првенству у Дохи. Први противник је Мађарска од 12.30 по нашем времену. У каснијим терминима су заказана полуфинала Шпанија-Италија >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и Хрватска-Француска.
Изабраници Уроша Стевановића нису успели да уђу у борбу за медаље и тиме понове успех из Јапана прошле године. Следи неочекивани дуел са старим ривалом Мађарском за што бољи пласман.
Најважније је да је изборена олимпијска виза пласманом у четвртфинале. То је био и примарни циљ „делфина“ пред долазак у Доху. Тесна утакмица против Хрватске окончана је у самој завршници у којој су наши ватерполисти поклекли над вицешампионом Европе.
Наредни ривал нам је Мађарска, која је претрпела сензационалан пораз од Француске 11:10. Ватероло свет не памти скоро такво изненађење. Са северним комшијама смо се недавно сусрели на Европском првенству, где су нас елиминисали у четвртфиналу 15:14 после петераца. На крају су "делфини" завршили као седми.
Упитно је колико је реванш у разигравању за пето место сладак, али ће свакако бити важан за раст морала у редовима Србије. Мађари су деконцентрисани и демотивисани, што ваља искористити.
Други пар чине Црна Гора и Грчка. У случају победе идемо на бољег из тог дуела, заказаног за 10 часова по нашем времену. Црногорце смо савладали у групној фази 14:6, док су нас Грци победили 13:7 у полуфиналу Светског првенства у Фукуоки.
Меч Србија-Мађарска почиње у 12.30 по нашем времену, уз директан пренос на РТС2.

Полуфинални парови - Хрватска против сензације Француске, реприза полуфинала из Загреба Истог дана у каснијим терминима су заказани полуфинални дуели.
Шпанија и Италија се поново сусрећу. Недавно је „црвена фурија“ управо у полуфиналу Еврпоског првенства у Загребу победила Италију 7:4, па је до злата дошла слављем над Хрватском у неизвесној завршници.
Шпанци су са максималним учинком завршили групну фазу, савладавши Аустралију, Јужну Африку и Хрватску. Црногорци су пали у четвртфиналу са 15:12.
Италија, првак из 2022. ког је Србија зауставила у одбрани титуле у Јапану, провукла се до борбе за медаље. Тријумфовали су над САД са 13:12, па су против Грка остварили велики преокрет у последњих пар минута за победу 11:10. „Азури“ сигурно намеравају да се освете Шпанији за пораз у Загребу. Меч почиње од 14.00.
Хрватска је надмоћна у међусобним дуелима са Француском. Осам победа, махом убедљивих. Једина победа Француза десила се на Олимпијским играма у Рију 2016. током групне фазе. Хрвате то није погодило јер су свакако догурали до финала.
Француска је показала баш пред Олимпијске игре у Паризу да им се ватерполо добро развија и да се исплаћују улагања. Француски клубови су све пожељнији за интернационалце и самим тим је дошао и овај велики успех. Пласман у финале било би незамисливо достигнуће.
Хрватска има прилику да избори ново финале у 2024. години. Фаворити су, али то су били и Мађари па су неславно прошли. У Загребу су остали ускраћени за злато, а уколико оправдају тимски квалитет, наћи ће се у новој прилици да се надограде после Загреба, те да се трећи пут попну на кров света. Друго полуфинале је заказано за 15.30. Оба полуфинала можете да гледате на Другом програму РТС-а.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.