Izvor: RTS, 29.Sep.2023, 03:12

Војводина представила нове дресове у част 110 година клуба и века стадиона

Фудбалски клуб Војводина је у просторијама Историјског архива у Новом Саду промовисао нове дресове за јубиларну сезону 2023/24.
Стадион "Карађорђе" у 2024. години слави 100, док ће Војводина обележити 110 година постојања. Значајни датуми у богатој историји >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << новосадских црвено-белих били су мотиви за дизајн дресова поводом јубилеја.

Директор Историјског архива Новог Сада Петар Ђурђев говорио је приликом промоције повезаност између два велика јубилеја која ове сезоне слави ФК Војводина.
"Када нешто у српском фудбалу и нашем окружењу обележава 110 година, онда је то потврда невероватне љубави и једне приче која је дубоко укорењена у локал патриотизам, односно идентитет Новог Сада. Као што сви знамо, када су 1914. године момци занесени фудбалом, са Подбаре, Салајке, Роткварије одиграли свој први меч у Ковиљу, они су изашли у плавим дресовима. Ако погледамо архивске фотографије које сведоче том времену, онда ћете видети да су наши момци тада играли у дресовима плаве боје, због чега је један од резервних дресова у истој тој боји. Оно што је јако битно као посебност овог дреса јесу иштампана имена бројних фудбалера који су имали част да носе дрес "старе даме". Оно што такође знамо битан импулс у организовању нашег клуба била је веза са Прагом. Неки од оснивача и првих играча јесу били чланови спортске секције тада једног од највећих клубова СК Славија из Прага", рекао је Ђурђев.

Директор Историјског архива се осврнуо на јубилеј стадиона "Карађорђе".
"То је заиста био један велики полет новосадске, српске и новосадске јеврејске заједнице, где су у слози и договору добили на коришћење бивши бициклистички велодром који је онда направљен на периферији града 1896. године, на данашњој Грбавици односно Лиману. Играчи и пријатељи клуба сакупили су новац и изградили игралиште које је било отворено на Видовдан 1924. године, јасно показујући важност за српску заједницу, па је зато и стадион назван 'Карађорђе'", нагласио је Директор Историјског архива Петар Ђурђев.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.