Izvor: RTS, 14.Jan.2024, 06:57

Рукометаши Србије против Мађарске за први тријумф на шампионату Европе (РТС1, 20.30)

Рукометаши Србије одиграће утакмицу другог кола прелиминарне фазе Европског првенства против селекције Мађарске. Дуел је на програму од 20.30 уз директан пренос на Првом програму РТС-а, а најважније детаље можете пратити на нашем порталу.
Рукометаши >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Србије пропустили су велику прилику да у првом колу дођу до победе против фаворизованог Исланда. С друге стране Мађарска је савладала Црну Гору у првом мечу групе Ц.
Селекцији Мађарске тријумф би донео пласман у главну рунду првенства Европе, док би Србија победом стигла надомак нове фазе.
Србија је одлично одиграла меч против Исланда, поготово када је реч о дефанзивној игри. "Орлови" су маестралном одбраном зауставили разигравање противника, нису дозволили погодак Гислију Торгејру Кристјансону, једном од најбољих средњих бекова Европе, али поред тога свели су индивидуалне креације Омара Ингија Магнусона и Арона Палмарсона на минимум.
Репрезентација Мађарске има одличан тим. Бекови шутирају са веће дистанце него играчи Исланда, који су, између осталог најчешће покушавали преко ситуације један на један да дођу до голова.
Мађарска има три физички и технички потпуно различита средња бека који могу да мењају ток и ритам утакмице - Мате Лекај, Егон Ханус и Герге Фазекаш.
Шпанска школа рукомета у Мађарској Концепт игре Србије и Мађарске је сличан, поготово због учења селектора из Шпаније - Родригеза и Ђероне.
Почевши од 2012. године Србија и Мађарска су одиграле седам међусобних утакмица, Мађарска је четири пута тријумфовала, Србије је два пута победила и један дуел је завршен ремијем.
Занимљиво је да су четири од седам мечева одиграни у 2016. години, два дуела у оквиру припрема за првенство света и два на главном турниру.
Екипу Мађарске предводи Шпанац Чема Родригез који је на ту функцију 2022. године стигао са места асистента у тиму.
Родригез је дебитантски наступ на великим такмичењима са Мађарском имао претходне године на првенству света где су његови изабраници завршили међу осам најбољих тимова.
Мађарска никада није успела да се домогне медаља на Европском првенству, а најбољи резултат забележили су 1986. године - сребро на Светском првенству.
Костур екипе Мађарске чини велики број рукометаша који наступа у домаћој лиги, али је предводник тима Доминик Мате, играч Пари Сен Жермена, интелигентан и снажан десни бек.
Један од адута репрезентације Србије су играчи попут Уроша Борзаша, Богдана Радивојевића или Драгана Пешмалбека (пивот Веспрема) који су наступали за тимове из Мађарске и самим тим познају добар кадровски део противничке репрезентације.
Уколико изабраници селектора Србије Тонија Ђероне понове приступ против Мађарске као у дуелу са Исландом у дефанзиви, извесно је да се могу надати повољном резултату. Када је реч о одбрани, један од ефикасних модела заустављања противника је двострука маркација на бековима или правовремена реакција на девет метара удаљености од гола приликом дубоког укрштања.
Табела групе Ц:
1. Мађарска 2
2. Србија 1
3. Исланд 1
4. Црна Гора 0
Црна Гора - Исланд 18.00
Србија - Мађарска 20.30
Дуел Србије и Мађарске на програму је од 20.30 уз директан пренос на Првом програму РТС-а, а најважније детаље можете пратити на нашем порталу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.