Izvor: RTS, 28.Sep.2023, 15:38

ФСС: Сантрач нови председник Судијске комисије

Одбор за хитна питања Фудбалског савеза Србије сменио је председника Судијске комисије Дејана Филиповића и на његово место поставио Дејана Сантрача, а нови чланови комисије уместо Ненада Ђокића и Марка Поповића су Милан Јеремић, Александар Васић, Бошко Јованетић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и Владимир Недељковић.
Чланови Одбора за хитна питања Фудбалског савеза Србије су поред именовања нове Судијске комисије добили и коначну пресуду Суда за спортску арбитражу у случају Колубара.
"Како је уговором са адвокатском канцеларијом предвиђена награда за успех у спору у висини од 5.000 евра и како су трошкови спора у највећој мери на страни Колубаре, Одбор за хитна питања је констатовао успех у овом спору и потврдио реализацију наведене одредбе из уговора. Суд за спортску арбитражу је у потпуности прихватио правну аргументацију ФСС, те је наводе Савеза из одговора на жалбу Колубаре безмало у целости прихватио и без икаквих супстанцијалних измена унео у образложење своје одлуке", наводи се на званичном сајту ФСС-а.
ФСС је избацио Колубару из Суперлиге због тога што је наместила утакмицу са суботичким Спартаком прошле сезоне и одузео девет бодова, али је Суд за спортску арбитражу делимично уважио жалбу Лазаревчана и казну смањио на шест бодова.
Три бода су правила разлику између директног испадања у Прву лигу Србије и учешћа у баражу. Због тога се Колубара обратила Суду у Лозани, али Комисија за лиценцирање ФСС није дала дозволу клубу из Лазаревца да се такмичи у Суперлиги. Колубара је такмичење наставила у Првој лиги Србије.
"Суд за спортску арбитражу је потврдио да ФСС има аутономију да донесе члан 83 Дисциплинског правилника какав јесте и да има право да га даље примењује (без обзира на његову правну несавршеност), да осим постојања писане УЕФА информације није потребно извођење других доказа, јер да је то случај ФСС би то тако и прописао. Затим да је Члан 83 лекс специјалис у односу на Правилник о превенцији и спречавању намештања утакмица и да је у сваком случају лекс пастериор, и коначно да је примена истог неупитна будући да исти никада није оспораван пред судовима у Србији", наводе из ФСС.
"Такође, сву аргументацију коју је изнела Колубара, која се односи на наводну заверу за избацивање из Суперлиге и злу намеру појединих представника ФСС према Колубари (укључујући наводна фалсификовања, сакривање доказа и сл.), ЦАС не само да није узео у обзир већ је оценио да зле намере у поступању према Колубари није било. А аргументацију Колубаре суштински је подвео под техничке грешке и сл.", додаје се у саопштењу ФСС.
ФСС наводи и разлог Суда за спортску арбитражу за смањење казне Колубари.
"Он искључиво лежи у (не)квалитету информације добијене од Уефе, с обзиром да је Суд у Лозани јасно и недвосмилено закључио да један од два извештаја који садржи квалификацију 'clear and owerwhelming evidence' представља информацију на основу које се може применити Члан 83, док друга информација Уефе која суштински само каже да постоји сумња коју је потребно проверити и да нема довољно доказа који би потврдили да је утакмица намештена, није писана информација која би дозволила основану примену Члана 83", наводи ФСС.
"Успех ФСС у овом спору потврђује и чињеница да је Суд за спортску арбитражу одлучио да ће две трећине трошкова арбитраже сносити Колубара, док ће ФСС сносити само трећину трошкова. Колубара правно посматрано није ни изблиза успела у овом спору јер сноси већину трошкова, док је истовремено одлуком Суда у Лозани потврђена и одговорност за учињени прекршај", закључује се у саопштењу ФСС.

Nastavak na RTS...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.