Izvor: RTS, 09.Sep.2023, 14:39

Немачки медији уочи финала са Србијом – о хајпу, воћу, Пешићу и спектаклу без преноса

Немачка штампа нештедимице хвали кошаркашку репрезентацију након спектакуларне победе над САД. Али и критикује што у земљи изостаје "хајп". Јер, за разлику од Србије, у Немачкој ниједна телевизија није преносила утакмице.
"Yes we can“, стоји на насловној >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << страни немачког таблоида Експрес, након сензационалне полуфиналне победе над Американцима. То није једина игра речи у штампи.

"Eat your fruits, USA“, поиграва се портал недељника Шпигел. Опомена Американцима да једу воће дугује се презимену Андреаса Обста – "обст“ на немачком значи воће.
"Немачки тим је показао фантастично тимско издање, друкчије се САД не би ни могле победити. Али оно што је Анди Обст мађијао по паркету остављало је збуњена лица код Американаца. Обст, запослен у Бајерну у Бундеслиги, већ годинама је најбољи немачки шутер. Али такође играч који важи за склоног серијама – или погађа све, или ништа“, пише Шпигел.
"Обст је после утакмице морао на допинг-тест, али је успешно решио и то“, додаје портал који хвали и наступе Франца Вагнера, Дениса Шрудера, Данијела Тајса и осталих. Утакмицу је укупно Шпигел описао као "Thrilla in Manila“.
Зидојче цајтунг доноси извештај: "Тренер Гордон Херберт је познат по томе што изјаве и у моментима великих тријумфа спушта на ледене температуре. Али шта се сад десило? Упркос гвозденом покушају да својој мимици не дозволи нимало слободе, двапут се широки осмех појавио на лицу овог Канађанина, који се ипак брзо сабрао.“

"Сада ћемо пар сати уживати, онда мислимо на Србију“, рекао је Херберт.
У тексту се оцењује да је финале "највећа утакмица у историји немачке кошарке“. И коначно ће та утакмица бити преношена на телевизији, на другом каналу јавног сервиса ЗДФ-у.
До сада су, наиме, Немци могли да прате првенство само на сервису Магента који припада немачком Телекому, а може се пратити онлајн. Магента је и јавним и приватним телевизијама нудила да им прода права за елиминационе утакмице, али они нису хајали.
То је, подсећа Зидојче, живцирало и председника кошаркашког савеза Инга Вајса који је критиковао телевизије јер игноришу кошарку.
"Полуфинале је свакако било најбоља реклама за ову узбудљиву игру са лоптом, у којој су се два бриљантна ривала сударила на највишем нивоу, не марећи превише за тактичке зачкољице“, описује лист утакмицу.
Додаје се да се сваки пораз америчке репрезентације против европских екипа "дочекује као увреда височанства јер се, са добрим разлозима, северноамеричка професионална лига НБА узима као званична мерна јединица светске кошарке“.
"Истовремено се предност у односу на Европу битно смањила, што је упечатљиво показала и суверена победа Србије над фаворизованом Канадом (95:86), која такође великим делом регрутује међу играчима из НБА“, пише Зидојче.
Извештач Франкфуртер алгемајне цајтунга из Маниле бележи: "Око 46 сати остаје тиму да се припреми за највећу утакмицу у историји немачке кошарке. Импресивни успех против САД не сме да се заборави, али мора да се штиклира и да се фокусира на Србију.“

"То је дуел са старим знанцем. Јер, 1993. Светислав Пешић је водио Немачку до европске титуле, до данас једине међународне за Немачку. У недељу ваља победити српског шефа стручног штаба и његову селекцију у дуелу за другу, још већу титулу“, додаје франкфуртски лист.
Алгемајне цајтунг из Мајнца насловљава: "Немачки кошаркаши су зрели за светско злато.“
И лист Зидкурир пише о маестралној игри Немаца, предстојећем финалу – али и слабом интересовању телевизија и публике у Немачкој.
"Менталитет ове екипе је изузетан, иако је лидер Денис Шредер пре и током првенства изазивао пажњу вербалним нападима на саиграче. А опет, можда баш та атмосфера разликује немачке кошаркаше од других националних тимова. И фудбалерима Хансија Флика би добро дошао један играч са таквим ставом“, коментарише лист.

Штета је, наводи се, да су досадашње утакмице могле да се виде само преко стреаминг-сервиса. "Јадно је то у доба када се ваљда директно преносе и такмичења у скакутању у џаку са Папуе Нове Гвинеје. Ко је гледао утакмице Светског првенства боље се провео него гледајући неке фудбалске утакмице и доживео је више узбуђења него током комплетне сезоне Формуле 1“, пише аутор и закључује:
"И ево сада, у недељу у финалу против Србије иде се на највећи залогај, на прву светску титулу у историји. Остаје да се види да ли ће цела немачка кошарка профитирати од ове летње бајке. Али, тешко да постоји бољи моменат од овог да се тај спорт пробије.“

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.