Izvor: RTS, 20.Jun.2023, 06:17

Србија против Бугарске за потврду лидерске позиције у квалификационој групи за Европско првенство

Репрезентација Србије у фудбалу играће против Бугарске меч трећег кола у квалификацијама за Европско првенство. Утакмица у Разграду је на програму од 20.45 уз директан пренос на Првом програму РТС-а, а ток и најважније детаље дуела можете пратити на нашем порталу. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Србија је квалификациони циклус такмичења за пласман на Европско првенство 2024. године почела победама, без примљеног гола против Литваније и Црне Горе.

"Орловима" иде на руку и реми Мађарске и Црне Горе, те ће у случају победе над Бугарском српски репрезентативци бити корак даље од поменутих тимова, али и корак ближе дуогоочекиваном пласману на фудбалском турниру најбољих селекција Старог континента. 
Репрезентација Бугарске је до сада освојила један бод након ремија са Литванијом, а одиграла је и један меч више од Србије, међутим поражена је од Црне Горе и Мађарске.
Србија и Бугарска су до сада само два пута одмериле снаге и ниједном нису одиграли такмичарски меч, већ пријатељске сусрете.
"Орлови" су били бољи оба пута од бугарских противника. Први од два меча одигран је 2008. године у Београду и Србија је тријумфовала убедљивим резултатом 6:1.
Саво Милошевић је након тог меча озваничио крај репрезентативне каријере, а уз то постигао је два гола, али и промашио два пенала.
Други пут Србија је била боља од Бугарске 2010. године у Софији минималним резултатом, 1:0.
Бугарска од 1994. године без успеха Репрезентација Бугарске је у Групу Г дошла из четвртог шешира. Селектор тима, као што је познато је Младен Крстајић, некадашњи шеф стручног штаба Србије са којом је наступао на Светском првенству у Русији 2018. године.

Од играча у тиму Бугарске издвајају се капитен Кирил Десподов крилни фудбалер Лудогореца и нападач Спарте из Прага, Мартин Минчев.
Крстајићеву Бугарску карактерише дефанзивна игра, а против Србије, без обзира на домаћи терен, фудбалери ће вероватно бити директнији са лоптом, али нема сумње да ће "орлови" имати иницијативу током већег дела игре. 
Једна од одлика селекције Бугарске је велики број репрезентативаца који наступа у домаћој лиги, од тога је највише играча из Лудогореца, ЦСКА 1948 и Левског из Софије. 
Најчешћа формација у којој наступају Бугари је 5-3-2 при чему приликом напада долази до ротације у задњој линији где остају три играча.
У таквим ситуацијама када дође до офанзиве Србије из контранапада, најважније је да изабраници селектора Стојковића имају увид у дешавања иза њихових леђа.
Бугари су два пута били део велике смотре репрезентација Старог континента, 1996. и 2004. године. Оба пута такмичење су завршили у групној фази.
Златним словима у фудбалској историји Бугарске уписан је податак да је ова ререзентација била четврта на Мундијалу у Сједињеним Америчким Државама 1994. године.
Њихова тадашња узданица био је нападач Барселоне Христо Стоичков који је том турниру делио прво место са Олегом Самољенком из Русије на листи најбољих стрелаца са по шест погодатака.
Србија фаворит  Циљ Србије у овом квалификационом циклусу је да се први пут нађе на Европском првенству, а уколико "орлови" Драгана Стојковића остваре тријумф приоритет ће бити ближи.

Србија је без сумње фаворит у мечу против Бугарске, без обзира што у тиму због повреда неће бити перјанице у навали Алексaдар Митровић и Душан Влаховић.
Меч у Разграду игра се од 20.45 на стадиону Фудбалског клуба Лудогорец који прима нешто више од 10.000 људи.
Пренос утакмице можете пратити на Првом програму РТС-а, а ток и најважније детаље дуела можете пратити на нашем порталу.
Група Г 
Србија 6 
Мађарска 4
Црна Гора 4 
Бугарска 1 
Литванија 1

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.