Izvor: RTS, 23.Maj.2023, 14:23

Промовисана књига о Миловану Степандићу, легенди шабачке и српске кошарке

У овом послу мораш да дајеш целог себе, тако је говорио најуспешнији шабачки кошаркашки тренер Милован Степандић – Степи.Три године после његове смрти у Шапцу је промовисана књига о тренеру који је уздигао игру под кошем у граду, али и у 11 клубова које је водио. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Степи је био препознатљив по тренерском умећу и јединствен по много чему.
У чувени шабачки "Синдикат" уложио је рад од темеља до градње, судио на новоотвореном терену прву утакмицу 1978, тренирао и играо али је популарно окупљалиште кошаркаша и градску екипу деценијама обележио са клупе. Милован Степандић – Степи, харизматични, темпераментни тенер, легенда шабачке кошарке и спорта.
"Почео је и водио екипу из једног ранга у други од Српске лиге до Савезне лиге оне старе Југославије, доживео је да у халу 'Зорка 'дођу највећа имена тадашње југословенске кошарке Кукоч, Рађа, Перасовић. Доживео је да се о кошарци у Шапцу говори са великим респектом, био је врсан познавалац кошарке, велики радник, шмекер, шабачки мангуп", изјавио је аутор књиге "Степи" Момчило Ивановић.
Од резултата, до бројних генерација, од кошарке, преко бокса, коњичког спорта, фудбала, ватреног навијача свих клубова, стало је у књигу о синониму шабачке игре под кошем. Чивијаш са неприкосновеном спортскм дисциплином, у исто време и оспораван и поштован и вољен.
"Човек који је схватио шта је кошарка можда пре многих од нас да није кошарка само терен човек који је држао шабачку кошарку и многе клубове, увек је правио велике резултате и врхунске играче, једном речју врхунски тренер и још бољи човек", навео је Иван Јеремић,  председник Удружења кошаркашких тренера Србије.
Бивши кошаркашки ас Мијаило Грушановић испричао је како су Степандић и он били саиграчи у кратком периоду.
"Две године ја и Степи смо играли заједно, после тога он је прешао у тренере и преко 30 година смо сарађивали. Поред њега сам одрастао, научио сам како се воли кафана, играју карте, како се воле коњи а од свега он је највише волео кошарку и зато смо били добар тандем. Ја сам имао мало талента, а све остало надоградили смо његовим радом и зато сам постигао високе резултате", рекао је Грушановић.
"Како време протиче све више спознајемо ту његову величину да је био човек изван времена па и бољи од већег дела времена у којем је живео. Да ми који га јако добро знамо, и знамо кога смо и шта изгубили да једноставно из ове књиге сазнамо и нешто више а да младјим генерацијама које га знају из прича буде инспирација како и на који начин треба живети и радити", навео је председник удружења спортских новинара Петар Денда.
Отворен, јасан и гласан, домаћин и господин, тактичар, аналитичар, гарант за резултат, учитељ живота, неприкосновени борац, рекли су познаваоци. Његове методе и савети у аманет новим генерацијама које стасавају на терену који за незаборав на великог кошаркашког стручњака и Шапчанина, носи име Милован Степандић – Степи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.