Izvor: RTS, 07.Mar.2024, 08:30

Последица елиминације Лајпцига - Борусија Дортмунд учесник Светског клупског првенства

Фудбалери Борусије из Дортмунда обезбедили су учешће на првом Светском клупском првенству са 32 клуба које ће бити одржано следеће године у Сједињеним Америчким Државама, саопштила је Светска фудбалска федерација.
Како је саопштила Фифа на званичном >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сајту, клуб из Дортмунда је обезбедио пласман на Светско првенство клубова (СП) после елиминације Лајпцига од Реала у осмини финала Лиге шампиона. 
Борусија ће тако уз Бајерн бити други немачки клуб на СП које ће бити одржано од 15. јуна до 13. јула 2025. године у САД. 
Пласман на СП клубова, уз Бајерн и Борусију, раније су обезбедили и Ал Хилал (Саудијска Арабија), Урава (Јапан), Ал Ахли (Египат), Видад (Мароко), Монтереј и Леон (Мексико), Сијетл (САД), Палмеирас, Фламенго и Флуминенсе (Бразил), Окленд Сити (Нови Зеланд), Челси и Манчестер Сити (Енглеска), Реал (Шпанија), Пари Сен Жермен (Француска), Интер (Италија), као и Порто и Бенфика (Португал). 
Преостали учесници биће два клуба из Азије, два клуба из Африке, један клуб из САД, победник Лиге шампиона Северне и Средње Америке, освајач Копа Либертадорес плус још два клуба из Јужне Америке, по један клуб из Шпаније и Италије, као и освајач Лиге шампиона.
Уколико је клуб који освоји Лигу шампиона већ обезбедио пласман на СП, његово место попуниће клуб који није обезбедио место на СП а најбољи је на ранг листи Уефе у последње четири године.
Светско првенство за клубове први пут ће бити одиграно 2025, а планирано је да се одржава на сваке четири године. Најбољи клубови са свих континената биће распоређени у осам група са по четири учесника. Пласман се обезбеђује континенталним титулама или по рангу на основу резултата током четири последње сезоне.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.