Izvor: RTS, 15.Feb.2024, 07:04

Други дан Купа Кораћа - Војводина изазива Мегу, Партизан против друголигаша из Гајдобре

Другог такмичарског дана Купа Радивоја Кораћа у Нишу, на програму су последње две утакмице четвртфинала. Од 17.00 сати играју Мега и новосадска Војводина, док ће од 20.00 снаге одмерити Партизан и Херцеговац из Гајдобре, дебитант на завршном турниру националног купа. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Пласман у полуфинале Купа Радивоја Кораћа већ су изборили бранилац трофеја Црвена звезда, која је турнир у Нишу започела тријумфом над ФМП-ом, и Чачак 94, неочекивани победник чачанског дербија са Борцем.
Вечерас ће бити познат и други полуфинални пар, а први ће се од 17.00 сати за пласман међу четири најбоље екипе борити београдска Мега и Војводина из Новог Сада.
Потом ће у 20.00 часова на паркет "Чаира" Партизан и Херцеговац из Гајдобре, једини друголигаш у Нишу и дебитант на завршном турниру националног купа.
Мега прижељкује репризу 2016. Мега је дошла у Ниш након што је победом над барским Морнаром у недељу (101:87) прекинула низ од три пораза у регионалној АБА лиги. Покушаће да понови подвиг који је, тада са клупе предвођена недавно преминулим Дејаном Милојевићем, направила 2016. освајањем своје прве и до сада једине "Жућкове левице".
Београдски тим је 2016. у финалу савладао Партизан, а четири пута је у дуелу за трофеј поражен од Црвене звезде - 2014, 2015, 2021. и прошле године.
Тренер кошаркаша Меге Марко Бараћ рекао је дан уочи меча да прилазе четвртфиналној утакмици Купа Радивоја Кораћа са много респекта јер их очекује врло тежак задатак, против екипе у којој носиоци игре поседују доста искуства.
Амбициозна Војводина одмерава снагу са абалигашима Војводина већ неколико година одлучно граби ка врху српске, али и регионалне кошарке. Велике амбиције Новосађана, препознате и адекватно подржане од стране градске и државне власти, додатно су порасле када је председник клуба постао некадашњи прослављени репрезентативац Жељко Ребрача.
Екипа из Новог Сада тренутно је лидер Кошаркашке лиге Србије, у којој је забележила 17 победа и четири пораза, а са скором 7-3 у врху је и АБА2 лиге, са само тријумфом мање од Златибора и суботичког Спартака, лидера на табели.
Треће учешће на завршном турниру Купа Кораћа у последње четири године добра је прилика да тим Милоша Исакова Ковачевића одмери снагу са најбољима и види где је у односу на противнике из АБА лиге у којој и сама жели да заигра у блиској будућности.
Новосађани су дошли у Ниш у добром расположењу, пошто су у последња два кола шампионата Србије победили Златибор на гостовању (82:74) и Тамиш на свом паркету (100:65).
"Жућкова левица" враћа мир међу црно-беле Поглед на табелу Евролиге и регионалне АБА лиге није по вољи навијача Партизана. Пре убедљиве победе над Игокеом за викенд, црно-бели су нанизали пет пораза у два такмичења и Куп у Нишу биће права прилика за искупљење. Повратак "Жућкове левице" у Хумску након четири године несумњиво би подигао елан у табору регионалног шампиона и вратио веру да постављени циљеви у финишу сезоне нису недостижни.
Партизан је 16 пута освојио трофеј националног купа, а осам пута је био најбољи откако се у Србији игра за "Жућкову левицу". Последњи такав трофеј подигао је у Нишу 2020. године.
Жељко Обрадовић је по повратку у Београд освојио АБА лигу, вратио је црно-беле у врх европске кошарке, али још увек чека на трофеј националног купа, свој први са црно-белима још од 1992.
С обзиром на ограничен број странаца који могу да играју на Купу Кораћа, Обрадовић је одлучио да из тима изостави Џејлина Смита, Бруна Кабокла и Матеуша Понитку, док Кевин Пантер има српско држављанство и браниће боје Партизана као домаћи играч.
Обрадовић је дан уочи утакмице рекао да је најважније да његови играчи поштују прво себе, па и противника. Нагласио је да црно-бели желе да играју озбиљно и да имају највећу могућу амбицију.
Црно-бели ће у Нишу и буквално бити црно-бели пошто ће, како су из клуба најавили у среду, играти у специјално дизајнираним дресовима.
Херцеговац исписује историју Прва препрека црно-белима на путу ка освајању деветог пехара националног Купа Радивоја Кораћа биће друголигаш Херцеговац, амбициозни тим из Гајдобре који је направио историјски успех освајањем другог степена Купа Србије.
Херцеговац је у финалу у спортској дворани у Гајдобри победио екипу Чачак 94, па ће први пут у историји учествовати на завршном турниру Купа Кораћа.
Клуб из Гајдобре је основан 24. октобра 1978. године, надметао се у републичком рангу такмичења у Југославији, а највећи успех је направио у сезони 1995/96. освајањем Друге лиге Србије и пласманом у Прву Б лигу Југославије, где се такмичио наредне две сезоне.
Уласком у 21. век, клуб долази на ивицу егзистенције и престаје да постоји. Изградњом нове хале у Гајдобри 2017, покренута је иницијатива да се обнови и Херцеговац. Равно 40 година након оснивања и 17 година од гашења, клуб је поново постао активан.
У успону од "бетон лиге" до Друге лиге Србије, у којој се клуб из Гајдобре и данас такмичи, учествовали су и златни српски баскеташи Стефан и Страхиња Стојачић и Марко Бранковић.
Херцеговац је тренутно пети на табели Друге лиге Србије са 14 победа и шест неуспеха.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.