Izvor: B92, 28.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinut imunitet poslanicima DUI-a

Skoplje -- Makedonski parlament ukinuo je imunitet dvojici albanskih poslanika koji su osumnjičeni da su odgovorni za zločine počinjene tokom etničkih sukoba 2001.

Tužilaštvo je saopštilo da želi da optuži za ratne zločine poslanike Demokratske unije za integraciju (DUI) Hisena Džemailija i Hajrulu Misinija. Nekadašnji albanski pobunjenici su osnovali DUI, koja je članica vladajuće koalicije, javlja AP.

Džemaili je jedna od 23 osobe osumnjičene da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2001. godine otele i mučile četvoricu građevinskih radnika. Misini je osumnjičen da je učestvovao u prekidu snabdevanja vodom Kumanova.

Prethodno su Džemaili i Misini izjavili da će se "dobrovoljno" odreći imuniteta i pojaviti pred sudom. Džemaili i još 20 osumnjičenih se, međutim, nisu pojavili na suđenju 16. septembra, zbog čega je sudija naredio njihovo hapšenje.

DUI je saopštila da će njeni članovi sarađivati sa sudom, ali je ocenila da će optužnice propasti, jer je bivšim pobunjenicima garantovana amnestija, na osnovu mirovnog sporazuma kojim su okončani sedmomesečni sukobi.

"Poštovaćemo volju parlamenta, ali ćemo ostati na poziciji da zakon o amnestiji treba u potpunosti poštovati", rekao je član DUI Rafiz Aliti.

Makedonski apelacioni sud je ocenio da se amnestija ne odnosi na te slučajeve, pošto se radi o zločinima protiv čovečnosti.

Demokratska partija Albanaca (DPA) je saopštila da bi suđenja mogla izazvati povećanje tenzija.

"Ovo nije trenutak za otvaranje starih rana, naročito kada počinjemo da gradimo poverenje između etničkih zajednica u vezi zajedničkg cilja – članstva Makedonije u Evropskoj uniji i NATO", izjavio je nekadašnji poslanik DPA Imer Selmani.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.