Šprem, predsednik hrvatskog Sabora

Izvor: B92, 22.Dec.2011, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šprem, predsednik hrvatskog Sabora

Zagreb -- Boris Šprem je danas na konstitutivnoj sednici Hrvatskog sabora izabran za predsednika ove najviše zakonodavne institucije.

Za njegov izbor glasala su 134 od ukupno 151 poslanika Sabora, a niko nije bio protiv.

Sednica je sazvana na poziv predsednika Ive Josipovića, koji joj je i prisustvovao, zajedno sa odlazećom premijerkom Jadrankom Kosor, najviši državnim, sudskim i akademskim predstavnicima, kao i predstavncima verskih zajednica, osim iz Srpske pravoslavne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << crkve.

Obraćajući se poslanicima i gostima, Šprem je naglasio da je Sabor u 20 godina od stvaranja suverene demokratske Hrvatske, bio svojevrsna škola demokratije i parlamentarizma.

"Naši prethodnici nekad nisu izvršavali svoje zadatke, ali smo napredovali", rekao je novi predsednik parlamenta i dodao da je narod pozajmio poslanicima svoj suverenitet.

"Moraćemo odlučivati, a onda biti i odgovorni za nepopularne mere koje ćemo možda morati doneti, jer su one nužne za napredak, ali moramo i pokazati da se ne vodimo ličnim, stranačkim, korporativnim i ideološkim ciljevima, već onima grupnim, građanskim", rekao je Šprem.

Ističući da je kriza zahvatila srce kapitalizma i da se živi u teškim, ali izazovnim vremenima, Šprem je rekao da račun za to ne sme snositi svet rada ili siromašne države.

Naglasio je da će jedna od prvih odluka ovog saziva biti raspisivanje referenduma o pristupanju EU i da se nada da će većina građana reći istorijsko "da".

U svom završnom obraćanju, dosadašnji predsednik Sabora Luka Bebić podsetio je na značajne aktivnosti Sabora u prošlom mandatu, među ostalima i na izglasavanje 300 zakona za prilagođavanja EU i regionalnu saradnju.

Po dnevnom redu glasovima prisutnih 134 poslanika izabrana je Mandatno-imuniteta komisija, a sledi izbor potpredsednika i odbora potrebnih za održavanje sednica.

Kukuriku koalicija na čelu sa Socijaldemokratskom partijom, čiji je šef Zoran Milanović dobio mandat za sastavljanje vlade, ima 80 mandata, HDZ 47, od kojih tri otpadaju na Hrvatsku gradjsnsku stranku i Demokratski centar, po šest mandata Hrvatski laburisti i Hrvatski demokratski savez za Slavoniju i Baranju (HDŠB), dva mandata nezavisna lista Ivana Grubišića i po jedan Hrvatska seljačka stranka i i Hrvatska stranka prava - dr Ante Starčević.

Manjine imaju osam poslanika, od toga tri srpska, a davaće podršku vladajućoj većini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi predsednik Sabora

Izvor: RTS, 22.Dec.2011

Poslanik SDP-a Boris Šprem izabran za predsednika novog saziva Hrvatskog sabora. Za njega je glasalo 134 od ukupno 151 poslanika, a niko nije bio protiv...Poslanik Socijaldemokratske partije i kandidat vladajuće Kukuriku koalicije Boris Šprem, je na konstitutivnoj sednici Hrvatskog sabora izabran...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.