Izvor: B92, 01.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija u evrozoni

Ljubljana -- Od ponoći, novo platežno sredstvo u Sloveniji je evro, Slovenija 13. članica evrozone.

Kao prva od novih članica EU, Slovenija je danas postala članica evrozone i uvela evro. Zajedno sa odbrojavanjem poslednjih sekundi do Nove godine, u dosta slovenačkih gradova na video-bimovima je odbrojavano i preostalo vreme do uvođenja evra, tačno u ponoć.

osadašnja slovenačka moneta, tolar, posle 15 godina odlazi u istoriju, a građani Slovenije će ga zapamtiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao novac u koji su imali puno poverenje.

Još 14 dana građani Slovenije će moći da plaćaju robu i usluge tolarima, ali će kusur morati da bude vraćan u evrima. Za to vreme će banke, pošte i menjačnice besplatno menjati tolare u evre, a posle tog dvonedeljnog roka će tu uslugu naplaćivati. Očekuje se da u tom roku iz opticaja bude povučena jedna milijarda evra, u tolarskoj vrednosti, i da bude zamenjenja s dve milijarde evra, koje je naručila i nabavila Banka Slovenije.

Zbog noćašnjeg prelaska na evro, do kraja praznika će raditi samo ograničen broj banaka i automata za podizanje gotovine, koji će izdavati samo novčcanice od 10 i 20 evra, dok će građani u bankama, narednih par dana, moći da podignu najviše 200 evra.

Slovenačke železnice su već obavestile građane da na železničkim stanicama u najvećim gradovima Slovenije neće primati novčanice od 500 evra, a u manjim gradovima ni od 200 evra, dok će u vozovima moći da se plaća novčanicama ne većim od 20 evra.

U Sloveniji se ne očekuje rast cena roba i usluga zbog uvođenja evra, mada su banke i neke druge institucije cene svojih usluga podigle još pre godinu dana, upravo zbog toga da ne bi morale sada da ih podižu.

Problemi se za sada očekuju samo na mestima gde se prodaju roba ili usluge niskih cena, kao što su pijace, gde će prodavci morati da budu snabdeveni većom količinom kovanica za vraćanje kusura. Ako budu vraćali kusur u tolarima, očekuju ih visoke novčane kazne.

Slovenački nadležni organi i institucije ne očekuju probleme jer su, kako kažu, nabavili dovoljnu količinu kovanica. Duže je vođena i kampanja kojom su građani obaveštavani da će morati da promene odnos prema sitnišu, odnosno kovanicama, čija će vrednost biti bitno veća od one na koju su gradjani navikli u upotrebi tolara.

Banka Slovenije je, pre dva meseca, da bi pomogla građanima u preračunavanju, svim slovenačkim domaćinstvima poštom poslala po jedan besplatan primerak malog računara, prilagođenog upravo za prevođenje cena u evro.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.