Izvor: B92, 16.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja policija u regionu

Ljubljana -- Na Brdu kod Kranja održava se regionalna konferencija ministara unutrašnjih poslova. Delegaciju Srbije predvodi ministar Ivica Dačić.

Na Brdu kod Kranja počela je 8. regionalna ministarska konferencija o nezakonitim migracijama, organizovanom kriminalu, korupciji i terorizmu, na kojoj delegaciju Srbije predvodi ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Konferencija je namenjena pre svega razmeni dobre prakse u oblasti borbe protiv terorizma u zemljama jugoistočne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evrope, uz dalji razvoj saradnje policija tih zemalja.

Dačić je rekao da u Srbiji postoje tragovi međunarodnog, ali i unutrašnjeg terorizma, kao što su albanske ekstremističke grupe na jugu zemlje i vehabije u Raškoj oblasti.

Prema operativnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, neke od tih aktivnosti se direktno tiču i zemalja Evropske unije, kao krajnjeg cilja terorista, izjavio je Dačić na Brdu kod Kranja, po okončanju regionalne konferencije o ilegalnim migracijama, organizovanom

kriminalu, korupciji i terorizmu.

"Područje Balkana postaje možda i mesto koje nije samo tranzitno, nego i gde se teroristi zadržavaju, ali čak i mesto odakle se regrutuju teroristi za izvršavanje određenih terorističkih aktivnosti u zemljama EU", rekao je Dačić i precizirao da se to najviše tiče radikalnog

islamskog terorizma.

Dačić je izjavio da je na konferenciji izneo stav da će Srbija maksimalno učiniti sve na realizaciji sporazuma o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi, jer je za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima, korupcije i, naročito, terorizma, neophodna dobra regionalna saradnja.

Dačić o dvojnom državljanstvu, Kosovu...

Na pitanje B92 da li će na današnjoj konferenciji uspeti možda da postigne dogovor sa crnogorskim kolegom Jusufom Kalamperovićem o pitanju dvojnih državljanstava, ministar Dačić je rekao da sada treba završiti razgovore koji se tiču radnih grupa, koje su već istakle svoje predloge sporazuma o dvojnom državljanstvu, ali da je sada stvar političke odluke koja varijanta i koji dogovor će biti prihvaćen.

Dačić je dodao da Srbija predlaže da se u ime građana, jer Srbija već ima potpisan takav sporazum sa BiH i Hrvatskom, sličan sporazum o dvojnom državljanstvu potpiše i sa Crnom Gorom, jer postoji veliki broj građana životno zainteresovanih za dvojno državljanstvo.

"Da dobiju državljanstvo druge države, a da pri tome ne izgube, ne odreknu se ili ne budu brisani iz državljanstva svoje matične države", rekao je Dačić.

On je dodao da je postojeći rok, 22. oktobar, takav da pre svega nameće Crnoj Gori obavezu da požuri sa tim pitanjem, ali da se tu ne radi samo o sporazumu sa Srbijom, jer Crna Gora treba slične sporazume da potpiše i sa drugim državama nastalim na području bivše Jugoslavije. On je dodao da je Srbija spremna za razgovor i da se nada da će se doći do određenog rešenja.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović izjavio je FoNetu da Srbija i Crna Gora nisu daleko od postizanja sporazuma o dvojnom državljanstvu i dodao da se nada da će se uskoro sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem sresti u Podgorici ili Beogradu i sporazum potpisati.

"Nismo daleko od sporazuma. Ne mogu da garantujem da će biti potpisan, ali mislim da nismo daleko od sporazuma", rekao je Kalamperović posle razgovora s Dačićem na marginama regionalne konferencije ministara unutrašnjih poslova.

Na pitanje B92 da li je sa ministrom Dačićem razgovarao i o Kosovu, odnosno misiji Euleks, u kojoj će učestvovati i Slovenija, slovenački ministar Dragutin Mate je rekao da ni jedna od tema njihovog razgovora nije bila posebno vezana za područje Kosova.

"Slovenija će se, kada se radi o misiji EU na Kosovu, ponašati kao članica EU i, naravno, doprineće takvim delom snaga i sredstava, kakvim će misiji doprineti i ostale članice EU", rekao je Mate.

Na novinarsko pitanje povodom blokade srpske skupštine i da li bi to moglo da utiče na pitanje viznog režima, ministar Dačić je rekao da u srpskom parlamentu zaista postoji blokada, motivisana pre svega odnosima između vlasti i opozicije, pa čak i u samoj opoziciji, ali da je pri kraju donošenje paketa zakona i da on očekuje da narednih dana bude i glasanje, čime će Srbija ispuniti deo svojih obaveza vezanih za oslobađanje viznog režima.

Dačić je dodao i da je njegovo ministarstvo ispunilo sve svoje obaveze po pitanju zakona, koje je već predalo parlamentu, tako da kada ti zakoni budu usvojeni, Ministarstvo će raditi dalje na izradi strategije borbe protiv organizovanog kriminala i izradi novih dokumenata, pasoša, jer će liberalizacija viza važiti samo za vlasnike novih pasoša.

O Ratku Mladiću i Tribunalu

Na novinarsko pitanje kada će biti uhapšen general Ratko Mladić, ministar Dačić je odgovorio:

"Pa, ne mogu da vam kažem ništa o tome, jer onda ne bih bio pravi policajac", dodavši da je Srbija već više puta pokušavala da, na osnovu informacija specijalnih i bezbednosnih domaćih i stranih službi, dođe do infomacije o lokaciji Ratka Mladića.

"Sve te lokacije su proveravane, a i nedavno je vršena jedna takva provera, ali se uvek ispostavilo da lokacije nisu tačne ili da te ličnosti nisu Ratko Mladić", dodavši da se njegovo ministarstvo ne bavi samo traženjem lokacije, već i ispunjavanjem zakona o saradnji sa Haškim tribunalom.

"Inače, od 46 ljudi iz Srbije, koji su optuženi pred Haškim tribunalom, 44 se nalazilo ili se nalazi pred Tribunalom, tako da ne vidim da ima razloga da postoji neka sumnja da će Srbija ispunjavati svoj deo obaveza prema Haškom tribunalu", rekao je ministar Dačić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.