Radio progovorio u Baru

Izvor: Politika, 05.Avg.2009, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radio progovorio u Baru

Pre 105 godina puštena u rad prva radio-stanica na Balkanu

Bar – Pre 105 godina (5. maja 1904. godine) između crnogorske vlade i Guljerma Markonija, italijanskog naučnika koji je pet godina kasnije dobio Nobelovu nagradu za fiziku, sklopljen je u Londonu ugovor za instaliranje radio-stanice na brdu Volujica. U ime Crne Gore ugovor je potpisao glavni upravitelj pošte i telegrafa Jovo Popović, a sa italijanske strane minister pošta Skala i sam Markoni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Stanica je bila montirana za nepuna tri meseca. Njenom svečanom puštanju u rad 3. avgusta 1904. godine prisustvovao je i knjaz Nikola, sa brojnom pratnjom.

Događaj je zaista bio izuzetan za malu Crnu Goru. Posle puštanja stanice u rad, knjaz Nikola je poslao telegrame ruskom caru Nikoli Drugom, kralju Srbije Petru Prvom, austrijskom caru Franju Josifu i italijanskom kralju Viktoru Emanuelu. Od svih vladara kojima su upućeni telegrami, istog dana su stigli odgovori. Bili su pročitani na velikom banketu priređenom u čast puštanja stanice u rad. Zanimljivo je i to da je iste godine u Bar donet i prvi radio-aparat. Kao i svi u to vreme, i ovaj je bio bez zvučnika i sa slušalicama.

Prva radio-stanica na Balkanu imala je dve antene visoke po četrdeset sedam metara, a radila je pomoću baterija. Imala je dva odeljenja. U jednom je bilo smešteno četiri stotine baterija jačine 1,6 volti, a u drugom su se nalazili prijemno-predajni uređaji. Imala je domet do dve stotine kilometara.

Pošto nije imao velikih prihoda od stanice, Markoni je ponudio Crnoj Gori da je otkupi. Ministarski savet je 1908. godine odobrio da Uprava pošta i telegrafa preuzme stanicu u trogodišnji najam uz nadoknadu Markoniju od dve i po hiljade franaka, ali je stanicu, dozvolom crnogorske vlade, otkupilo Barsko društvo, godinu dana kasnije.

Prva radio-stanica na Bakanu radila je, uz kraće prekide, sve do početka Prvog svetskog rata. Austrijske torpiljerke ušle su 2. marta 1915. godine u barsku luku i potopile jahtu kralja Nikole „Rumija”, porušile zgradu lučke kapetanije na lukobranu (tom prilikom izgorela je sva stara crnogorska pomorska arhiva) i topovskim đuladima srušile radio-stanicu na Volujici.

Milan Vujović

[objavljeno: 05/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.