Izvor: B92, 09.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS: Prevremeni predsednički izbori

Banja Luka -- U Republici Srpskoj održani predsednički izbori. Biračka mesta su zatvorena u 19 sati, a odziv birača je bio veoma slab.

Preliminarni rezultati

Predsednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da prema podacima njegovog Izbornog štaba kandidat te stranke za predsednika Republike Srpske Ognjen Tadić vodi u Bijeljini, Brčkom, Šamcu, Derventi i Prnjavoru.

Prema podacima SDS-a, kandidat Saveza nezavisnih SNSD-a Rajko Kuzmanović dobio više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glasova na području Banjaluke i Prijedora.

Iako Centralna izborna komisija (CIK) BiH još nije objavila zvanične podatke o odzivu birača, prema podacima opštinskih izbornih komisija na izbore je izašlo manje birača nego na opštim izborima prošle godine. Procenjuje se da je na glasanje izašlo tek oko 40 odsto registrovanih birača.

U Banjaluci je do 16.30 časova glasalo 25,8 odsto upisanih birača, mada iz opštinske izborne komisije procenjuju da bi konačan broj izašlih tebalo da bude oko 40 odsto.

Pravo glasa imalo je 1.122 214 birača, a izbori su prema podacima CIK-a protekli u miru i bez većih nepravilnosti.

Građani su birali između deset kandidata - Rajka Kuzmanovića, kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Mladena Ivanića, kandidata Partije demokratskog progresa (PDP) i Ognjena Tadića, kandidata Srpske demokratske stranke (SDS).

Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) kandidovala je Slobodana Popovića, Demokratska stranka invalida BiH Nedžada Delića, Narodna demokratska stranka kandidovala je Krstu Jandrića, Evropska ekološka stranka Nikolu Lazarevića, a Narodna stranka "Radom za boljitak" Antona Josipovića.

Kandidat Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj" je Mirko Blagojević, a jedini nezavisni kandidat je Dragan Đokanović.

Predsednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Stjepan Mikić naglašava da na biračkim mestima nisu zabeleženi značajniji propusti, niti prijave narušavanja izborne tišine.

"Nekih manjih problemčića ima, ali su oni, može se reči, beznačajni. Riječ je o nekim biračima kojih nema na biračkom spisku . Vi znate da sada primjenom pasivne registracije birača dolazi do određenih pogrešaka. Oni se nisu našli na tom biračkom mjestuna kom trebaju biti", kaže Mikić.

Mišljenja građana veoma su podeljena, od onih koje više ne interesuje bilo kakva politika do onih drugih, koji očekuju napredak i u onim oblastima gde budući predsednik neće imati nikakve ingerencije:

"Očekujem da će biti bolje"

"Nadam se da će doći do neke promjene u samom životu građana RS"

"Interesovala me prije politika, sad me uopšte ne interesuje. Interesuje me život, kako zaraditi za život"

Prvi nezvanični i nepotpuni rezultati izbora biće objavljeni večeras oko ponoći.

Iako će konačni rezultati biti poznati tek 16. decembra, nakon što stignu glasačkih listića onih koji su glasali putem pošte, očekuje se da će već tokom noći biti poznato ko će predvoditi Republiku Srpsku do narednih opštih izbora 2010. godine.

Na izborima u Republici Srpskoj primenjuje se takozvani većinski sistem, što znači da će pobediti kandidat koji dobije prostu većinu važećih glasova birača koji su izašli na izbore.

Prevremeni predsednički izbori u RS raspisani su posle iznenadne smrti predsednika RS Milana Jelića, koji je preminuo 30. septembra od posledica srčanog udara. Funkciju predsednika RS do sada su obavljali Radovan Karadžić, Biljana Plavišić, Nikola Poplašen, Mirko Šarović, Dragan Čavić i Milan Jelić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.