Protest ispred ambasade Srbije u Zagrebu

Izvor: S media, 22.Maj.2010, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest ispred ambasade Srbije u Zagrebu

Hrvatsko Udruženje pravnika Vukovar 1991. organizovalo je danas miran protest ispred ambasade Republike Srbije u Zagrebu.

Članovi udruženje su položili cveće i zapalili sveće "za sve ubijene i umrle od posledica mučenja u logorima", i protestvovali što, prema njima, ni posle dve godine beogradsko tužilaštvo nije odgovorilo na krivične prijave koje su podneli za zločine u logorima na području Srbije tokom rastnih dejstava u prvoj polovini 1990-tih.

"Mi tražimo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dijalog, mi tražimo istinu", rekao je, prema hrvatskoj novinskoj agenciji Hina, predsednik Udruženja Zoran Šangut koji je istakao da procesuiranje ratnih zločina i obeležavanje mesta zločina kao što je logor Stajićevo, spadaju u evropske i demokratske standarde.

Šangut je rekao da je udruženje pre dve godine podnelo tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu krivičnu prijavu za pet logora na teritoriji Srbije, a da do danas niko nije procesuiran, kao i da je Udruženje pokušalo 2009. da postavi spomen-ploču za logor Stajićevo, ali da im zvanična Srbija to nije odobrila.

"Upravo iz ta dva razloga se danas nalazimo ispred ambasade Republike Srbije", podvukao je Šangut po kome predsednik Boris Tadić nije odgovorio na pisani zahtev da se postavi spomen-ploča u logoru Stajićevo, kao što i hrvatski predsednik Ivo Josipović i ministar pravosudja Ivan Šimonović nisu odgovorili na zahtev Udruženja za organizaciju sastanka.

Udruženje "Vukovar 91" iniciralo je u maju, a zatim i polovinom oktobra 2009. odlazak svojih predstavnika u Stajićevo i Begejce gde su nameravali da otkriju spomen ploču u znak sećanja na "sve ubijene i nestale hrvatske zatočenike".

U tome su imali podršku gradonačelnika Zrenjanina Aleksandar Marton, što je izazvalo proteste i ogorčenje Udruženja boraca u Zrenjaninu, kao i dela srpske javnosti.

Srpski veterani su poručili da će spomen ploče na mestima gde su bili sabirni centri za hrvatske ratne zarobljenike moći da budu postavljene samo kada u Hrvatskoj budu postavljena spomen obeležja na mestima gde su masovno stradali Srbi.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest ispred srpske ambasade

Izvor: B92, 22.Maj.2010

Zagreb -- Predstavnici Udruženja pravnika Vukovar 1991. protestovali su ispred ambasade Srbije u Zagrebu... Oni su položili cveće i zapalili sveće za sve ubijene i umrle od posledica mučenja u logorima na području Srbije...Organizatori su istakli da je protest organizovan jer ni posle dve godine...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.