Predloženi mandatari za Vladu BiH

Izvor: B92, 06.Jun.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predloženi mandatari za Vladu BiH

Sarajevo -- Predsedništvo BiH poslalo je Centralnoj izbornoj komisiji BiH i Agenciji za istrage i zaštitu, imena tri kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Sva tri kandidata su predstavnici hrvatskog naroda u BiH.

CIK i SIPA, prema zakonu, u roku od osam dana treba da daju mišljenje o kandidatima Borjani Krišto, Slavi Kukiću i Mladenu Ivankoviću-Lijanoviću.

Nakon toga, Predsedništvo BiH će zakazati posebnu sednicu, na kojoj će, tajnim glasanjem, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlučivati o predsedavajućem Saveta ministara BiH.

Nakon glasanja, ime kandidata a najvećim brojem glasova biće dostavljen državnom Parlamentu na potvrđivanje.

Ukoliko kandidat ne bude potvrđen, Predsedništvo u roku od sedam dana mora dostaviti drugi predlog.

U BiH su u oktobru prošle godine održani opšti izbori, a do danas nije formirana državna vlada BiH ni određen mandatar. Savet ministara BiH već 250 dana deluje u tehničkom mandatu.

Ko su kandidati?

Borjana Krišto je kandidatkinja HDZ BiH čiji je , na prethodnim izborima, bila kandidat i za člana Predsedništva BiH.

Bila je na dužnosti predsednik Federacije BiH do marta ove godine.

Slavko Kukić je kandidat Socijaldemokratske partije BiH.

Mladen Ivanković Lijanović je osnivač i predsednik Narodne stranke Radom za boljitak. Bio je mionistar u Federaciji BiH. Njegova porodica se obogatila vodeći mesnu industriju Lijanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.